Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Erosie beïnvloedt klimaat
Erosie zorgt er voor dat koolstof in de bodem wordt opgeslagen. Helaas zal een deel ervan in de toekomst terug in de atmosfeer komen, denken Belgische onderzoekers.
Mensachtigen aten al veel vroeger grassen
Voorouders van de mens aten 3,5 miljoen jaar geleden tropische grassen en zegge. Hun dieet week al veel vroeger af van dat van de mensapen en apen dan we tot nog toe hadden gedacht.
Waarom sociale isolatie depressief maakt
Sociaal geïsoleerde dieren maken minder myeline aan in het hersengebied dat een rol speelt bij emotioneel en cognitief gedrag.
Mieren doen aan veeteelt
De gele weidemier houdt wortelbladluizen in zijn nest om de honingdauw die de luizen afscheiden op te eten.
Brein compenseert tijdens beginfase Parkinson
Vóór de eerste symptomen van de ziekte van Parkison opduiken, nemen gezonde hersengebieden functies over van beschadigde.
Wie raadt wat hier juist aan de hand is?
Bekijk de film van twee Finse ijsvissers. Is er iets mis met de natuurwetten? Wie raadt het?
Robot Leo leert zichzelf lopen
Robots programmeren voor taken in de zorg is tijdrovend. Het gaat sneller wanneer een robot zichzelf vaardigheden kan aanleren.
2040, doemjaar voor allergieën?
Door de klimaatveranderingen zal het aantal pollen tegen 2040 meer dan verdubbelen.
Gevoeliger dan vingertoppen
De kaken van alligators, en het volledige lichaam van krokodillen, is bezaaid met kleine, donkere en zeer gevoelige uitstulpingen.