Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Waarom de Belgen op 21 juli feestvieren
Wat herdenken we op de nationale feestdag?
Gelukkige koeien geven gezondere melk
Een koe die een stof krijgt die geluk opwekt geeft voedzamere melk. Als ze de stof toegediend krijgt voor ze kalft, loopt ze minder kans op verminderde calciumniveaus.
Superflexibel nanomateriaal ontworpen met 3D-printer
Een team wetenschappers slaagde erin een licht, flexibel en sterk nanomateriaal te maken met behulp van een 3D-printer.
Sommige kippen zijn resistent tegen de vogelgriep
Sommige kippen lopen geen risico om een gevaarlijke vorm van de vogelgriep op te lopen. De kippen hebben een soort genetisch schild tegen het virus.
Bomen hebben strategisch inzicht
Aan de dikte van z’n wortels is te zien welke overlevingsstrategie een boom erop nahoudt.
Radiologen zijn gezonder dan psychiaters
De kans op kanker bij radiologen die na 1940 met hun praktijk begonnen blijkt – althans in de Verenigde Staten – niet hoger dan bij medici die nooit met radioactiviteit in aanraking kwamen.
Als continenten uit elkaar gaan
De platentektoniek zorgt ervoor dat werelddelen met elkaar samensmelten of elkaar loslaten. Wetenschappers begrijpen nu ietsje beter hoe die ‘continentendans’ precies werkt.
Geschiedenis van Madagascar geschreven in DNA
De muismaki van Madagaskar past in een theekopje. Toch kunnen de genen van het kleine diertje ons alles vertellen over de lang verdwenen bossen op het eiland.
Verdwaalde bacteriën doen longen ontsteken
Darmbacteriën verruimen hun leefgebied tot de longen bij mensen met acuut longfalen. Die ontdekking brengt nieuwe inzichten in de oorzaak van longfalen. Op termijn kan ook de behandeling worden verbeterd.