Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Prioriteit aan de échte brokkelbruggen
Stokoud zijn ze, veel van onze Vlaamse bruggen. Maar de ene is een gezonde grijsaard, terwijl de andere er goed uitziet maar dringend herstel vereist. Ik kijk onder de huid van bruggen. Zo kunnen we het onderhoudsbudget efficiënt inzetten.
Betere overlevingskans, ongewilde keizersneden
Plots geloofden artsen dat vrouwen goede kansen hadden om een keizersnede te overleven. Plots waren sommigen bereid om patiënten buitenspel te zetten bij onderhandelingen over hun bevalling. Of hoe een betere prognose bij buikoperaties aan het eind van de negentiende eeuw leidde tot de eerste keizersneden zonder toestemming.
Een bankoverval in een plantencel
Ralstonia, een kwaadaardige microbe die van veel plantensoorten een graantje wil meepikken, gebruikt een crew aan eiwitten om planten te overvallen. In mijn onderzoek ontmasker ik de functie van deze "misdadigers".
Zelfhelende robot kan nu ook voelen
Robots die kunnen genezen als ze beschadigd zijn, in het roboticalabo van de VUB kan het. Dankzij zelfherstellende sensoren komt hun intrede in de industrie weer een stapje dichterbij.
Rakettechnologie wapent ons tegen torenhoge energiefactuur
Hoe krijgen we de energieprijzen opnieuw onder controle? De ruimtevaart schiet ons te hulp en toont aan dat hernieuwbare energie de basis vormt voor stabiliteit.
Dagboeken onthullen joodse leven op straat in nazi-Duitsland
Het dagboek van Anne Frank is wereldbekend, maar toont niet hoe joden in het prille nazi-Duitsland dagelijks op straat en thuis overleefden. De stiekem geschreven dagboeken die ik bestudeerde, tonen dat subtiel verzet onder een totalitair regime tóch mogelijk was.
Blijft vlees uit het lab een eeuwige belofte? De identiteit van kweekvlees onder de loep
Kweekvlees heeft de menukaart van Singapore en de Verenigde Staten al bereikt. De opmars van deze nieuwe generatie vleesproducten roept intrigerende vragen op: Wat betekent dit voor de toekomst van ons voedsel? Welke socio-economische implicaties kunnen we verwachten? En is de wetenschap, de industrie en de regelgeving voorbereid op deze ongekende verandering?
Afrikaans visje toont weg naar jong brein op oude leeftijd
Kromme rug, bleke schubben. Op amper vier maanden lijkt de killivis zo oud als een tachtigjarige mens, ook in het brein. Wij vonden een manier om het visbrein te verjongen. Dat biedt perspectief voor mensen.
Fysiek fitter, biologisch jonger? Luisteren naar je lichaam is sowieso een goed idee
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen. Deel 10: Twijfels en misverstanden.