Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Palingexpeditie ‘Azoren’ deel 2
Eind 2022 ging ik opnieuw met collega’s naar de Azoren om ons onderzoek verder te zetten over paling in een leefgebied vol watervallen en droogvallende stukken rivier. Dit keer wilden we weten of zeewaarts migrerende palingen de val van watervallen overleefden.
Fysiek fitter, biologisch jonger? Je VO2 max vertelt of je met een Porsche of een 2pk’tje rijdt
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen. Deel 9: parameters en drempels.
Verrassende manier om jongeren met een verstandelijke beperking aan het sporten te krijgen: Tinder
Wereldwijd beweegt 91 procent van de personen met een verstandelijke beperking te weinig. Wat zou hen motiveren om meer te sporten? We vroegen het aan een groep jongeren met een verstandelijke beperking, en kwamen tot een verrassend besluit: Tinder!
Leren is een marathon, geen sprint: Hoe begin je aan levenslang leren?
Werken wordt vandaag gekenmerkt door voortdurende veranderingen; nieuwe technologische snufjes, nieuwe verantwoordelijkheden en nieuwe jobs. Toch blijkt dat slechts 1 op 5 van de Vlamingen de nood voelt om te blijven bijleren. Levenslang leren is dus moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Hoe schiet je uit de startblokken en hoe blijf je lopen?
Vezelrijke fruit- en groentepulp: van nevenstroom naar toepassing
Als je thuis vers sinaasappelsap perst, dan heb je door de pulp en de schillen ineens ook een goed gevulde compostbak. Hetzelfde geldt voor de sapindustrie. Dit “persafval” zit nochtans vol voedzame vezels. Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelen voor deze nevenstromen daarom interessante toepassingen in onze voeding, zoals bijvoorbeeld bindmiddel in sauzen.
Laat het gras maar groeien ... op radioactieve bodems
De impact van radioactieve vervuiling is niet overal gelijk. Terwijl het ene bodemtype radioactieve deeltjes veilig vasthoudt, laat een ander type bodem radioactieve stoffen vlot opnemen door de gewassen die erop groeien. Begrijpen hoe radioactieve deeltjes zich gedragen in diverse bodems op onze planeet, is dus belangrijk om goed voorbereid te zijn op een eventuele radioactieve vervuiling.
Paracetamol is niet zo onschuldig als het lijkt
Paracetamol, de actieve stof in Dafalgan, is een veelgebruikte pijnstiller die verkrijgbaar is zonder doktersvoorschrift. Makkelijk, maar niet zonder risico’s.
De duistere kant van het profvoetbal
Profvoetballer worden: het is de droom van velen, en we snappen allemaal waarom! Toch schuilt er achter de glitter en glamour een duister randje, eenmaal de spots uitgaan.
Poëzie, renpaarden en levensadvies - hoe een middeleeuwse leerkracht zijn studenten bij de les grammatica hield
Ook tien eeuwen geleden klaagden leerkrachten al over ‘luie studenten’ en zochten ze manieren om hen gemotiveerd te houden. De Byzantijnse leerkracht Niketas van Herakleia was er een meester in. Zijn Griekse gedichten over grammatica geven inzage in zijn bijzondere leven.