Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Meer last van PMS is meer piekeren en stress
Mensen die last hebben van het premenstrueel syndroom (PMS) ervaren een aantal dagen voor de menstruatie verschillende klachten. Daar blijft het niet bij: onderzoek van de Universiteit Gent laat zien dat zij gedurende de hele cyclus meer piekeren en stress ervaren dan mensen met weinig premenstruele klachten.
Wat is biodiversiteit? Een blik door de ogen van een bioloog
Soorten tellen is het eerste waar jij misschien aan denkt als je je voorstelt hoe biologen biodiversiteit bepalen. Dat is eigenlijk nog maar het begin. De diversiteit van het leven kan je ook aan de hand van genen bekijken, en zelfs vanuit een luchtballon!
Zorgzame moeders met gifgroene ogen: harkwespen in het Zwin
Ze zien er fascinerend uit, houden er een bijzonder intrigerende leefwijze op na maar zijn zeldzaam: we hebben het over de harkwesp. En over bezorgde moeders, over vaders op café en over rebelse persoonlijkheden onder de insecten.
Pief poef paf, wie blijft zitten is af
Een derde van alle Belgen blijft minstens één keer zitten op school. Op Luxemburg en Colombia na zijn we wereldkampioen wat het aantal zittenblijvers betreft. Toch blijkt dat zittenblijven inefficiënt, schadelijk en duur is. Tijd voor een alternatief!
Babypraat is universeel
Overal ter wereld brabbelen ouders op een vergelijkbare manier tegen hun baby.
Dinojagen in Wyoming: oog in oog met 'Camarasaurus' Morris
Het derde opgravingsseizoen in centraal Wyoming is een voltreffer voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen: drie dinosauriërs uit het late juratijdperk, waaronder een op het eerste gezicht jonge Camarasaurus.
Het geheim van een geslaagd sollicitatiegesprek? Soft skills!
Het lijkt soms onmogelijk, maar succesvol solliciteren kan. Je kunt leren om de juiste vaardigheden in de verf te zetten. Maar naar welke competenties zijn werkgevers op zoek?
Zijn dierproeven nog zinvol in wetenschappelijk onderzoek?
Elk jaar worden in Vlaanderen meer dan tweehonderdduizend dierproeven uitgevoerd. Waarom hebben we nog proefdieren nodig in onze hoogtechnologische maatschappij?
Zware benen en vocht in de armen, wat als steunkousen en beweging niet meer helpen?
We hebben allemaal wel eens last van “zware" of "dikke" benen, maar mensen met chronische weefselzwelling of lymfoedeem raken hier niet meer vanaf. Ljuba Ponomarev, onderzoekster aan het Centrum voor Moleculaire en Vasculaire Biologie van de KU Leuven, zoekt uit hoe dat komt.