Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Waarom is Salmonella zo hardnekkig en gevaarlijk?
Chocoladefabrikant Callebaut legde de productie in juli noodgedwongen een maand stil na de ontdekking van Salmonella. Het reinigen van de productielijn duurde uiteindelijk een maand. Waarom is zo’n grondige schoonmaakperiode nodig?
Tijdreizen met bodemchemie
Naast zichtbare laat de mens ook onzichtbare chemische sporen achter. De bodem onder onze voeten kan ons veel leren over de geschiedenis van de mens.
Verveling op school: oorzaken, gevolgen en wat we eraan kunnen doen
Wanneer we kinderen en jongeren vragen naar hun schooldag, krijgen we wel eens ‘Saai!’ als antwoord. In deze blogpost zoekt blogger Eline Camerman wat de oorzaak is van die verveling, of verveling op school een probleem is en hoe we verveling bij leerlingen kunnen verminderen.
Alle psychiaters zeggen ja tegen psychedelica, of niet?
Een behandeling met antidepressiva helpt niet alle mensen met een depressie. Daarom gaan onderzoekers op zoek naar alternatieve behandelingen, zoals het gebruik van ‘magic mushrooms’. Hoe veilig en effectief zijn die?
Mag je langer douchen als je minder biefstuk eet?
Het is kurkdroog in Vlaanderen. Het internet en de kranten staan vol met tips om water te besparen, zoals korter douchen en minder vlees eten. Maar kan je die tips wel zomaar vergelijken en zijn ze allebei nuttig bij acute waterschaarste?
Kosmisch overgewicht: waarom sterren, planeten en manen rond zijn
Planeten, sterren en sommige manen zijn rond. Dat komt niet alleen omdat ze zwaar zijn, leren we van de onregelmatig gevormde maan Proteus en superzware neutronensterren.
De paling en het drama achter de delicatesse
De Europese paling is ernstig bedreigd. Toch is hij nog steeds te vinden op menig menukaart. De contradictie kan niet groter zijn. De wetenschappelijke adviesraad ICES roept onder andere op de palingvisserij aan banden te leggen. Is een visserijverbod het antwoord? Anke de Sagher ging in gesprek met verschillende stakeholders en verzamelde bijna evenveel opinies.
Waarom mannetjesmuizen doodsbang zijn voor bananen
Mannetjesmuizen hebben schrik van boze moeders. En toevallig ruiken die naar bananen.
Magneten in de strijd tegen hersenaandoeningen
Bij de behandeling van hersenaandoeningen denk je niet meteen aan magneten. Toch kunnen magnetische eigenschappen gebruikt worden om de werking van de hersenen te beïnvloeden. Debby Klooster, onderzoeker aan de UGent, zocht uit welke patiënten daar baat bij hebben.