Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Synthetische biologie is een keuze
Synthetische biologie wordt vaak voorgesteld als de volgende noodzakelijke stap in de biologie. Men vergeet dan dat er fundamentele sociale en politieke keuzes gemaakt moeten worden om zo'n discipline mogelijk te maken.
Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 4: De tocht is moeilijk, de ruimtegidsen ervaren
In dit vierde deel vertellen ruimtegidsen Drake en Kardashev over exobeschavingen. Hoeveel zouden er zijn? En hoe zouden ze zich ontwikkelen?
De droeve blik van de gorilla
Dieren zijn sterker en sneller dan wij. Toch is de mens alleenheerser over de wereld. Dat hebben we te danken aan twee eigenschappen van ons denkvermogen.
Niet-gelovig en diepreligieus
Over kosmische spiritualiteit bij natuurwetenschappers.
Podcast - En de slaaf werd sultan
Julie Van Bogaert heeft het in haar nieuwe podcastaflevering over een minder bekend stukje middeleeuwse geschiedenis. In de dertiende eeuw kwamen in het huidige Egypte en Syrië de Mamlukken aan de macht, voormalige militaire slaven.
Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 3: Is er leven op Exo?
We luisteren al ruim 60 jaar naar radiogolven uit de ruimte, maar E.T. houdt zich akelig stil. De afgelopen jaren hebben we wel een stortvloed aan exoplaneten ontdekt. Wat levert deze mooie vangst ons op met het oog op de zoektocht naar exoleven? Wat mogen we in de nabije toekomst verwachten?
Pi-dag - the long version
Een overzicht van 10 jaar pi-weetjes.
Brossers, crisissen en matroesjka's: tijd voor de noodtoestand
Brossers hebben een golf van klimaatmarsen gestart. Maar het woord crisis, kom je niet tegen. Dat was bij de banken- en eurocrisis wel even anders. Toen waren er geen demonstraties nodig om tot actie te manen. Wat het klimaat betreft zijn we de crisissen voorbij: het is tijd voor de noodtoestand, vindt oceaankenner Jan Stel.
Waarom zijn scheten grappig?
Als je iemand, zeker kinderen, aan het lachen wil brengen, dan zijn scheten een betrouwbare bron.