Frank Van Laeken
1968 staat te boek als een jaar vol omwentelingen. In twaalf afleveringen blikken Geert De Vriese en Frank Van Laeken terug op de doorbraken die de moderne wetenschap hebben bepaald.
Meest behandelde onderwerpen:
Zo werd de ledlamp het licht voor de toekomst
Wat begon als toevallig neveneffect van radiotechnologie, groeide uit tot duurzame en efficiënte verlichting.
25 jaar smartphone: luxe of vergiftigd geschenk?
25 jaar geleden, op 16 augustus 1994 kwam de eerste smartphone op de markt. De technologie kreeg sindsdien een steeds belangrijkere rol in ons leven. ‘Ik vergelijk het soms met het in huis halen van een hond,' zegt professor Lieven De Marez (UGent).
Leonardo da Vinci was lang niet enige kunstenaar-wetenschapper
Geniaal wetenschapper én briljant kunstenaar? Dan denkt iedereen uiteraard meteen aan de 500 jaar geleden overleden Leonardo da Vinci. Terecht, maar hij is niet de enige. ‘Kunst en wetenschap hebben meer met elkaar gemeen dan vaak wordt gedacht’, stelt Robbert Dijkgraaf, zelf wiskundige, theoretisch natuurkundige en schilder.
De tabel van Mendelejev bestaat 150 jaar
Iedereen kent de tabel van Mendelejev. Wie was haar geestelijke vader? En staat zijn periodiek systeem van de elementen na honderdvijftig jaar nog altijd pal overeind, of is het einde van de Moeder aller Tabellen nabij?
Eerste strottenhoofdtransplantatie ter wereld vond 50 jaar geleden plaats in Gent
In de nacht van 10 op 11 februari 1969 werd door het team van prof. Paul Kluyskens (Gent) voor het eerst een menselijk strottenhoofd overgeplant. 'Een stap in het onbekende, maar er heerste toch een sfeer van vooruitgang en van meegezogen worden in de ontwikkeling van de medische wetenschap', zegt Kluyskens' toenmalige assistent Roger Vanclooster over de historische, maar ook controversiële ingreep.
Het geheim achter de eerste privé-ruimtevlucht
Volgens de Britse miljardair Richard Branson is het nog maar een kwestie van maanden voor de eerste toerist de ruimte in vliegt. We blikken terug op de allereerste privé-vlucht, vijftien jaar geleden.
Licht op de dark side of the moon
In december 1968 wordt Apollo 8 de eerste bemande missie in een baan rond de maan. Inclusief een passage langs de mythische dark side of the moon. ‘De kans dat de missie slaagde was fiftyfifty, een waanzinnig risico.’
De Gentse wereldprimeur die zelfs de lokale krant niet haalde
14 november 1968. Voor het eerst wordt met succes een long getransplanteerd. De verdienste van een team onder leiding van professor Fritz Derom van het Universitair Ziekenhuis in Gent. ‘Ik heb de medische wereld wakker geschud,’ zegt hij. In eigen land is de stilte echter oorverdovend.
Op 18 oktober 1968 leek het alsof de mens kon vliegen
Toen sprong de Amerikaan Bob Beamon 8m90 ver op de Spelen in Mexico. Zo onwezenlijk ver dat raket- en andere wetenschappers er zich tot vandaag het hoofd over breken.