Frank Van Laeken
1968 staat te boek als een jaar vol omwentelingen. In twaalf afleveringen blikken Geert De Vriese en Frank Van Laeken terug op de doorbraken die de moderne wetenschap hebben bepaald.
Meest behandelde onderwerpen:
‘Amateurs kunnen het verschil maken’
‘Meer professionele onderzoekers zouden moeten nadenken over hoe ze het enthousiasme van hun amateurcollega’s op creatieve manieren kunnen gebruiken.’ Aldus een pleidooi eerder dit jaar in het wetenschappelijk tijdschrift Nature naar aanleiding van zo’n concrete samenwerking met de NASA. Welke bijdrage leveren amateurwetenschappers in de astronomie?
WK voetbal: de ultieme propagandadroom van elk totalitair regime
De verstrengeling tussen een WK voetbal en propaganda is zo oud als het toernooi zelf. Maar werkt het veronderstelde massapsychologische mechanisme van stimulus en succesrespons wel?
In het voetbal is alleen de grasmat groen
Wie ecologie en voetbal in één zin gebruikt, komt al snel uit bij de Engelse vierdeklasser Forest Green Rovers, in 2018 uitgeroepen tot eerste klimaatneutrale voetbalploeg ter wereld. Elders scoren de clubs maar weinig ecologische doelpunten.
Non-stop toernooien en competities overbelasten topspelers
Voetballiefhebbers kunnen bijna drie jaar lang genieten van ononderbroken topvoetbal, met het ene grote toernooi na de andere topcompetitie. Voor spelers is het minder prettig. Het risico op ernstige, langdurige blessures is reëel.
Jane Goodall: een rockster onder de antropologen
Zestig jaar geleden ging een jonge vrouw chimpansees bestuderen in het Gombe Stream National Park in Tanganyika. Nauwelijks enkele maanden later ontdekte ze dat de mensapen werktuigen maken en gebruiken. Het was een mijlpaal, die Jane Goodall wereldberoemd maakte. Hoe moeten we het belang van haar werk vandaag inschatten?
Organen uit de fabriek
Tegen 2050 zullen we defecte organen in ons lichaam vervangen door in het lab gekweekte weefsels. ‘Organoïden produceren wordt een industrieel proces als een ander.’
‘We moeten mensen uit dezelfde bubbel aanmoedigen samen buiten te komen’
Geen massa-evenementen tot eind augustus, dat weten we al. Maar wat daarna: dit najaar, volgend voorjaar en de zomer van 2021? Mogen we dan weer onbekommerd naar films, theatervoorstellingen, concerten, festivals en sportwedstrijden? Zes vragen aan viroloog Marc Van Ranst.
Vrouwen in de wetenschap: dit zijn de voortrekkers uit het verleden
In 1880 waren de eerste vrouwen welkom aan Belgische universiteiten. Dat was pas de eerste stap in de strijd voor een betere positie van vrouwen in de academische wereld.
Van primitieve e-mail tot altijd online: het internet bestaat 50 jaar
50 jaar geleden werd het eerste bericht tussen twee computers verstuurd: het begin van het internet. Wat gebeurde er in de tussentijd?