Geschiedenis
Asteroïde én vulkanen deden dino’s de das om
De impact van de asteroïde die zo’n 66 miljoen jaar geleden het einde van de dinosauriërs inluidde, veroorzaakte verhoogde vulkanische activiteit.
Overleveringen Aboriginals meer dan 7.000 jaar oud
Tot hoe ver in het verleden kunnen mondeling overgeleverde herinneringen reiken? Misschien wel veel verder dan de 500 à 800 jaar waarover wetenschappers het op dit moment grosso modo eens zijn.
'De stamhouder' op shortlist van Libris Geschiedenis Prijs
Het boek waarin oud-journalist Alexander Münninghoff zijn ongelofelijke familiegeschiedenis uit de doeken doet, staat op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2015. Eos Memo sprak met de auteur.
Opera ‘Otello’ voor het eerst zonder ‘blackface’
Voor het eerst zal de hoofdrol in het theaterstuk Otello niet gespeeld worden door een zwartgeschminkte blanke zanger, zoals dat de voorbije 100 jaar wel het geval was.
Zeg niet Homo naledi, zeg wel Homo homicidensis?
Twee jaar na hun ontdekking in een Zuid-Afrikaanse grot hebben onderzoekers 1.500 fossielen toegewezen aan een nieuwe mensensoort: de homo naledi.
Fossiele maaginhoud toont evolutie spitssnuitdolfijnen
Paleontoloog Olivier Lambert van het KBIN kon uit de fossiele maaginhoud van een spitssnuitdolfijnen diens evolutie achterhalen.
16de-eeuwse Britten haalden hun vis uit verre windstreken
Dat blijkt uit analyse van kabeljauwbotten die gevonden werden in het in 1545 gezonken oorlogsschip Mary Rose.
Het luisterrijke parcours van het dansorgel
De traditie van het draaiorgel, het kermisorgel en het dansorgel mag dan vluchtig geweest zijn, hun populariteit was des te glorieuzer.
Hollandse Cirkel
In de 17de eeuw was deze Hollandse Cirkel een universeel meetinstrument.
Archeologen ontdekken 90 extra stenen bij Stonehenge
Archeologen hebben op minder dan drie kilometer van Stonehenge negentig rechtopstaande stenen ontdekt. De stenen zitten een meter onder de grond en werden met behulp van radartechnologie opgemerkt.
'Graag meer kleur in de geschiedenisles'
Hoe ervaren leerlingen van Marokkaanse en Turkse afkomst de lessen geschiedenis op school? Gaan die ook over hen?
Het keerpunt 1715
De dood van Lodewijk XIV, op 1 september 1715, effende het pad voor de verlichting.
Scientific American bestaat 170 jaar
Op donderdag 28 augustus 1845 rolde het eerste nummer van Scientific American van de persen. Wat was destijds het coververhaal?
Een valse Rembrandt?
Tijdens een recent bezoek aan ‘National Gallery of Art’ in Washington merkte de Nederlander Rinus Roelofs dat de wieken op Rembrandts schilderij ‘De Molen’ fout staan; een wiskundig argument dat dit geen échte Rembrandt is?
Nefertiti gevonden?
De Britse archeoloog Nicolas Reeves vermoedt dat hij eindelijk de laatste rustplaats van de legendarische Egyptische vorstin ontdekt heeft.
Nobelprijskandidaat stierf in de loopgraven
Precies honderd jaar geleden stierf Henry Moseley aan het front. De beloftevolle wetenschapper had de wetenschap nog grote bijdragen kunnen leveren.
Facebook Like: een erfenis van de gladiatoren?
Duim naar boven of naar beneden: het handgebaar lijkt via het Facebook-icoontje helemaal verankerd in deze tijd. Dat ‘duimen’ zou een erfenis van de gladiatorenspelen kunnen zijn.
Zo plantten oeroude levensvormen zich voort
Wetenschappers onderzoeken oudste sporen van voortplanting bij meercellige organismen.