Geschiedenis
7de-eeuwse sarcofaag ontdekt
In de abdij van Stavelot, provincie Luik, hebben onderzoekers een Merovingische sarcofaag uit de 7de eeuw ontdekt. In de sarcofaag troffen ze resten aan van een menselijk skelet.
Iguanodon van Bernissart
In 1878 stuitten kompels in een Waalse mijnschacht op een enorme hoeveelheid iguanodonbeenderen.
Hoe voetbal ons land veroverde
Het waren Britse leerlingen die in de Belgische kostscholen hun inheemse vrienden met het voetbalvirus ‘besmetten’.
Eerste Auschwitz-gevangenen waren Duitsers
Deze week is het precies 75 jaar geleden dat de eerste gevangenen aankwamen in Auschwitz.
Historische figuur in het nieuws: pater Damiaan (1840 - 1889)
Een deel van 33rd Street tussen 1st en 2nd Avenue in Manhattan draagt vanaf nu de naam van pater Damiaan, de Vlaamse missionaris uit Tremelo die zijn leven wijdde aan het verzorgen van melaatsen op Hawai.
Mummieschandaal
Dierenmummies waren in het Oude Egypte zo populair, dat ze vaak helemaal geen dierlijke resten bevatten. Producenten konden de vraag namelijk niet bijbenen.
Hoe T. Rex de wereld veroverde
Dankzij recente fossielenvondsten is het eindelijk mogelijk de roemruchte Tyrannosaurus rex een plaats te geven op de stamboom van de superfamilie van de tyrannosauroïden.
Gentenaars scannen bodem van Waterloo
Ter voorbereiding van opgravingen op het slagveld van 1815 maken bio-ingenieurs van de UGent gedetailleerde bodemscans.
Historische figuur in het nieuws: Aletta Jacobs
Sinds deze week pronkt in Den Haag een borstbeeld van Aletta Jacobs. De Nederlandse vocht honderd jaar geleden voor vrouwenrechten (en won).
Belgen vluchtten per boot naar Engeland
Naast Nederland en Frankrijk kwamen meer dan 200.000 Belgen in Groot-Brittannië terecht. Ze staken vaak in moeilijke omstandigheden per boot het Kanaal over.
Eerste Europese mens laat zijn tanden zien
Onderzoekers suggereren dat de menselijke resten die zij bestudeerd hebben wel eens de alleroudste in West-Europa kunnen zijn.
Historische figuur in het nieuws: madame Tussaud (1761-1850)
In april 1850 stierf de vrouw die haar naam gaf aan de populaire keten van wassenbeeldenmusea.
Waren ook Australopithecen al handige Harry’s?
Stenen werktuigen die gevonden werden nabij het Turkana-meer in Kenia bevestigen de hypothese dat ook pre-menselijke Australopithecen als onze verre voorouder Lucy stenen werktuigen konden maken.
Prehistorische rivieren onder Zeebrugge en Oostende
Onder Oostende en Zeebrugge liepen honderdduizenden jaren geleden zoetwaterrivieren. Gentse onderzoekers zoeken met geluidsgolven naar sporen hiervan.
Historische figuur in het nieuws: Otto von Bismarck (1815-1898)
Bismarck verenigde de vele staten en staatjes van de Duitse Bond in het Duitse rijk, en was er ook de eerste rijkskanselier van.
'Ons bomma', een muzikale getuigenis over het bombardement op Mortsel
Lien Kooijman schreef een pakkend lied over hoe haar grootmoeder, "ons bomma", het zwaarste bombardement ooit in de lage landen beleefde.
Sophie De Schaepdrijver wint Davidsfonds Geschiedenisprijs
Historica Sophie De Schaepdrijver wint dit jaar de Davidsfonds Geschiedenisprijs. Ze werd door een jury van academici, journalisten en vertegenwoordigers geselecteerd voor haar aandacht voor WOI.
Britten leven nog altijd in Saksische stammen
Britten leven nog altijd in dezelfde 'stammen' als in de zevende eeuw na Christus, blijkt uit een onderzoek naar de genetische opbouw van de bevolking.