Geschiedenis
Gezocht: directe voorouder mens en neanderthaler
De laatste gedeelde voorouder van de moderne mens en de neanderthaler leefde ongeveer een miljoen jaar geleden.
Van Klein-Sinaai naar Stonehenge
Media uit binnen- en buitenland wilden weten hoe Philippe De Smedt de contouren van een middeleeuws gebouwencomplex had gedetecteerd … zónder de volledige site bloot te leggen. Een prestatie die de Gentse bio-ingenieur bij Stonehenge mag overdoen. De Smedt is genomineerd voor de Gouden Pipet van Eos.
Fossiele schedel vereenvoudigt menselijke stamboom
De meest complete schedel van een vroege mens verandert het plaatje van onze vroege evolutie.
Oudste complete zenuwstelsel
De resten van een half miljard jaar oud zeediertje bevat het oudste bewaard gebleven centraal zenuwstelsel. Het schept klaarheid over de voorouders van spinachtigen.
Jezus, man in de marge
Wat weten we op dit moment met zekerheid over de figuur Christus?
Belgische archeologen vinden oude kunstschatten in Titicacameer
Een team Belgische en Boliviaanse archeologen heeft op de bodem van het Titicacameer in Bolivia een grote hoeveelheid oude kunstschatten gevonden. Het gaat om voorwerpen van 2.000 tot 2.500 jaar oud.
Historische figuren in het nieuws: keizer Trajanus
Een stenen voorwerp in Engeland is met behulp van nieuwe technieken geïdentificeerd als het hoofd van Romeinse keizer Trajanus.
3D-printers reconstrueren Verboden Stad
Drie maanden lang zullen twee 3D-printers alle 980 gebouwen van de geheimzinnige Verboden Stad in Beijing op schaal nabouwen.
Eerste bevolkingsexplosie nog voor eerste landbouw
Onderzoekers ontdekten dat de eerste grote bevolkingstoename 50.000 jaar vroeger plaatvond dan eerst gedacht. De bevolkingsgroei is de aanleiding, niet het gevolg van de sedentaire samenleving, besluiten ze.
Een vis met een gezicht
419 miljoen jaar oude Entelognathus primordialis is het primitiefste gewervelde dier met een moderne kaak.
Met de Red Star Line naar Amerika
Het Red Star Line Museum vertelt de geschiedenis van de migratie van zo’n twee miljoen mensen via Antwerpen naar Amerika tussen 1873 en 1934.
Historische figuren in het nieuws: Richard III
Waar moet Richard III herbegraven worden, in Leicester, waar zijn skelet teruggevonden werd, of in York, waar hij opgroeide? Meer dan vijfhonderd jaar na zijn dood zorgt de verguisde koning nog steeds voor controverse.
Neanderthalers aten ook zalm
Neanderthalers aten naast paarden en bisons ook zalm, schrijven Duitse archeologen. Ze aten mogelijk even gevarieerd als Homo sapiens.
Oude spionagefoto’s onthullen Romeinse grensmuur
Schotse en Britse archeologen ontdekten op oude luchtfoto's van het huidige Roemenië een oostelijke 'muur van Hadrianus'.
Dino in windtunnel illustreert evolutie vliegen
Niet de veren, wel de spanwijdte van de vleugels was doorslaggevend voor het vliegvermogen van de eerste vliegende dinosauriërs.
Geen goede pers voor de archeoloog
De Vlaamse archeologen zijn allesbehalve tevreden over archeologische berichtgeving in de krant.
Duellerende dino’s onder de hamer
Twee unieke 'duellerende' dinofossielen kunnen verloren gaan voor wetenschappelijk onderzoek als ze onder de hamer gaan in november.
Maya’s verminkten tegenstanders
Archeologen vonden in een Mayastad een massagraf met verminkte skeletten.