Geschiedenis
Nazi’s wilden muggen inzetten als biologisch wapen
De Nazi's onderzochten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog of ze malariamuggen konden inzetten als biologisch wapen.
Oudste Europese voetsporen gevonden
Onderzoekers hebben in het oosten van Engeland voetafdrukken ontdekt die meer dan 800.000 jaar oud zijn, meteen de oudste voetsporen buiten Afrika.
De koning en de papegaaiduiker
Papegaaiduikers, leeuweriken en andere zangvogels, everzwijnhoofden... Een 18de-eeuwse Engelse menuverzameling bewijst dat er in de keukens van het Engelse hof al duchtig geëxperimenteerd werd.
Historische figuren in het nieuws: Adolphe Sax (1814-1894)
De Belgische uitvinder van de saxofoon werd precies 200 jaar geboren, en wordt dit jaar gevierd met onder meer een grote overzichtstentoonstelling in het Brusselse Muziek- instrumentenmuseum.
De mooiste vrouwen ter wereld
De dorpen in Sotsji, waar de Olympische Winterspelen plaatsvinden, behoorden ooit toe aan de Circassiërs, een bergvolk dat beroemd was om zijn bloedmooie vrouwen. Ze hadden een blanke huid, blozende wangen en ravenzwart haar.
Moderne zoogdieren ouder dan gedacht
Paleontologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben In Frankrijk resten gevonden van moderne zoogdieren van minstens 56 miljoen jaar oud.
Europese jager-verzamelaar had blauwe ogen en donkere huid
Wetenschappers hebben het genoom van een 7.000 jaar oude jager-verzamelaar ontrafeld. Hij had blauwe ogen en een donkere huid, en had een robuust immuunsysteem.
Grand Canyon veel jonger dan gedacht
Nieuw onderzoek suggereert dat de Grand Canyon ‘amper’ vijf à zes miljoen jaar oud is, en niet, zoals de wetenschap tot dusver veronderstelde, zeventig miljoen jaar.
Storm speelt soms in de kaart van archeologen
Elk nadeel heeft zijn voordeel. De stormen die recent over grote delen van Europa trokken en voor veel wateroverlast zorgden, legden unieke archeologische resten bloot.
Utopisch samenleven
Selfmade man Jean-Baptiste Godin (1817-1888) bouwde in het Noord-Franse Guise en in het Brusselse Laken utopische leefgemeenschappen voor zijn arbeiders. Een portret van de man uit Eos Memo (december 2013).
Historische figuur in het nieuws: Alfred de Grote (848-899)
Het zijn weer spannende tijden voor royalty-watchers in Groot-Brittannië. Na de heisa rond de legendarische koning Richard III, van wie de stoffelijke resten in 2012 opdoken bij graafwerken in Leicester, zijn de schijnwerpers nu gericht op koning Alfred de Grote.
Neolitische muurtekening beeldt vulkaanuitbarsting uit
Een studie duidt erop dat een meer dan 8.000 jaar oude muurtekening de uitbarsting van de Turkse Hasan Dagi-vulkaan afbeeldt.
Oudste wrak Nieuw-Zeeland is Nederlands
Een scheepswrak voor de kust van Nieuw-Zeeland is mogelijk een Nederlands schip uit de vroege 18e eeuw.
Historische figuren in het nieuws: Karel de Grote (wellicht 748-814)
In januari 814, precies 1200 jaar geleden, stierf de legendarische middeleeuwse vorst Karel de Grote. Op diverse plaatsen in Europa wordt de ‘vader van Europa’ daarom dit jaar herdacht.
Noten bezorgden jager-verzamelaars rotte tanden
Een groep jager-verzamelaars had gaatjes in de tanden door veel noten te eten. Dat stelden wetenschappers vast bij fossiele resten van 15.000 jaar oud.
Belgisch fossiel biedt nieuw inzicht in evolutie kat- en hondachtigen
Fossielen die gevonden werden in het Vlaams-Brabantse Dormaal bieden nieuwe inzichten in de evolutie van vleesetende zoogdieren zoals honden en katten, maar ook leeuwen, beren en zeehonden.
Neanderthalers konden spreken zoals moderne mens
De neanderthaler kon vermoedelijk spreken. Tot die bevinding kwamen Australische onderzoekers door de werking van het tongbeen digitaal te simuleren.
Compleet genoom van een neanderthaler ontrafeld
Een 50.000 jaar oud teenbotje levert het erg volledige genoom op van een neanderthalervrouw. Er was veel incest bij deze mensengroep, zo blijkt uit de analyse.