Gezondheid
Waarom antioxidanten echt wel goed voor je zijn – zelfs al veroorzaken ze de hoofdpijn door rode wijn
Veel mensen hebben bonkende hoofdpijn na een of twee glazen rode wijn. Volgens Amerikaans onderzoek is de boosdoener achter deze ‘katerkop’ een metaboliet van het antioxidant quercetine. Toch blijven antioxidanten belangrijk voor onze gezondheid, en misschien kunnen ze zelfs deel uitmaken van nieuwe therapieën tegen multiple sclerose.
Wat kun je doen tegen oorsuizen?
Een op de zes mensen heeft een piep in z’n oor – of een ander geluid, want tinnitus kan ook klinken als een gesuis, geruis of zelfs als een drilboor. Onderzoeker Emilie Cardon (Universiteit Antwerpen) legt in deze podcast uit waar tinnitus vandaan komt en wat je ertegen kunt doen.
Krijg ik minder microplastics binnen als ik mijn drinkwater eerst kook?
Een nieuwe studie toont aan dat het koken van kraantjeswater zou helpen om het aantal microplastics dat je binnenkrijgt te verminderen. Moeten we ons zorgen maken over die microplastics? En wat kunnen we zelf doen om ze te vermijden? We vragen het aan Jana Asselman, professor mariene biotechnologie en milieutoxicologie aan de Universiteit Gent.
Van ongepaste opmerkingen tot een knip zonder toestemming: geweld tijdens de bevalling ontrafeld
De laatste jaren krijgt het thema van respectvolle zorg en tegengaan van geweld tijdens de bevalling – ook wel obstetrisch geweld genoemd – meer en meer aandacht. Wat is het en wat kunnen we ertegen doen?
Welke invloed heeft de ramadan op de gezondheid van vrouwen?
Deze is week is de ramadan van start gegaan. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen grijpen die kans om uit te zoeken welke impact die periode heeft op de fysieke en mentale gezondheid van vrouwelijke deelnemers.
Logopedie voor transgenderpersonen: ‘Stemgeluid heeft een grote sociale betekenis’
We hebben van nature een specifiek stemgeluid, bijvoorbeeld veeleer vrouwelijk dan mannelijk. Ligt dat vast in ons DNA of valt er een mouw aan te passen? Voor transgender personen, die hun stem met hun veranderde uiterlijk willen laten matchen, is er goed nieuws.
Baby’s gebruiken hun immuunsysteem anders dan volwassenen, maar niet minder goed
Wetenschappers hebben lang gedacht dat het immuunsysteem van pasgeborenen een onvolgroeide versie was van dat van volwassenen. Dat klopt niet, blijkt uit nieuw onderzoek.
Kinkhoest neemt toe en is gevaarlijk voor baby's
Er zijn dit jaar al opvallend meer gevallen van kinkhoest in Vlaanderen dan vorige jaren. Kinkhoest kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor kinderen jonger dan één jaar. Vaccinatie is cruciaal en wordt sterk aangeraden voor kinderen vanaf de leeftijd van acht weken en tijdens elke zwangerschap.
Roken heeft blijvende gevolgen voor het immuunsysteem
Uit een recente studie van menselijke cellen blijkt dat roken bepaalde immuunreacties in dezelfde mate kan beïnvloeden als leeftijd of genetica. Die veranderingen blijven zelfs nog lang nadat je gestopt bent aanhouden.
Studie in muizen laat mogelijke impact van antidepressiva tijdens zwangerschap zien
Een nieuwe studie gepubliceerd in Nature Communications laat in muizen zien dat het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap impact kan hebben op de hersenontwikkeling van de foetus.
Zwangerschapsverlies wordt vaak veroorzaakt door fouten bij de celdeling
Afwijkende celdelingen kunnen helpen verklaren waarom zelfs jonge, gezonde koppels moeite hebben om zwanger te worden.
Ultrasoon geluid verhoogt de beweeglijkheid van zaadcellen
Australische onderzoekers hebben aangetoond dat bestraling met ultrasoon geluid met een hoge frequentie zowel weinig beweeglijke als onbeweeglijke zaadcellen sneller kan doen bewegen. Deze methode zou minder invasief zijn en ook de kans op bevruchting verhogen.
Wat lichaamsafscheidingen zoals bloed, oorsmeer en tranen ons kunnen vertellen over onze gezondheid
Een droge hoofdhuid, oorproppen, opgedroogde slapers in je ogen… Ons lichaam produceert heel wat ongewone en soms zelfs vieze afscheidingen waarvan de functie niet helemaal duidelijk is. Toch hebben ze elk hun eigen ondergewaardeerde belangrijke taak.
Vrouwen boeken sneller cardiovasculaire winst bij lichaamsbeweging dan mannen
Uit onderzoek van het Amerikaanse Smidt Heart Institute blijkt dat vrouwen meer gezondheidsvoordeel kunnen halen uit elke minuut matige tot krachtige activiteit dan mannen.
De pil ligt onder vuur. Zijn de twijfels terecht?
Steeds meer vrouwen hebben twijfels over de pil. Is die bezorgdheid terecht? En hoe werkt de pil eigenlijk?
Overtollig zink beschadigt het oor
Wetenschappers ontdekken een biologisch mechanisme achter gehoorverlies door lawaai en vinden een manier om dat te voorkomen.
Nieuwe immuunceltherapie vernietigt afweerschild rond tumoren
Wetenschappers ontwikkelen een interessante piste voor moeilijk te behandelen pancreas- en dikkedarmkanker.
Hoe vagina-vriendelijk is jouw ondergoed?
Wist je dat liefst 3 op de 4 vrouwen tijdens hun leven wel eens last hebben van een vaginale schimmelinfectie? Maar speelt het type ondergoed dat ze dragen daarin een rol? Dat wil Leonore Vander Donck (UAntwerpen) uitzoeken.