Gezondheid
Waarom veroorzaakt E. coli zoveel blaasontstekingen?
E. coli vermenigvuldigt zich snel in de urinewegen. Amerikaans onderzoek onthult hoe dat komt.
Word jij ook ambassadrice van vrouwelijke gezondheid?
Vaginale gezondheid herbergt nog heel wat geheimen. Antwerpse onderzoekers van Isala starten nieuwe onderzoeksprojecten om die te ontrafelen. En daar kan jij ook aan meedoen.
Een ongemakkelijk gesprek: het taboe rond vaginale schimmelinfecties doorbreken
Vaginale schimmelinfecties treffen maar liefst driekwart van de vrouwen minstens één keer in hun leven. Toch blijft deze veelvoorkomende infectie nog steeds misbegrepen en onderbelicht. Ik geef het graag een moment in de schijnwerpers.
Helft kankerpatiënten ervaart concentratieproblemen na behandeling. Gepersonaliseerde nazorg maakt herstel mogelijk
Eén op de twee patiënten heeft last van een zogenaamd “chemobrein” na kanker. Dankzij een gepersonaliseerd nazorgprogramma is herstel mogelijk.
Nieuw mRNA-kankervaccin activeert felle immuunrespons tegen kwaadaardige hersentumoren
Uit een allereerste klinische studie bij vier volwassen patiënten blijkt dat een mRNA-kankervaccin, ontwikkeld aan de Universiteit van Florida, het immuunsysteem snel kan herprogrammeren om de meest agressieve en dodelijke hersentumoren aan te vallen.
Plantaardige voeding mogelijk nuttig bij artrose
Het ‘Plants for Joints’-programma, een leefstijlprogramma voor reuma, beweert dat mensen met reuma door het programma minder pijn en stijfheid ervaren en beter kunnen functioneren. Klopt dat wel?
Het invriezen van eierstokweefsel kan de menopauze uitstellen
Het extraheren, invriezen en opnieuw transplanteren van plakjes hormoonproducerend eierstokweefsel kan de menopauze uitstellen, al hebben sommige experts bedenkingen over de werking of het nut ervan.
‘Met 14 genen heb je al relevante informatie omtrent resistentie’
Het team van Mathijs Mutsaers, onderzoeker aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde, ontwikkelde een methode om snel en goedkoop resistentie tegen bestaande medicijnen tegen malaria op te sporen.
Een zeldzame neurologische ziekte bij een pasgeboren kindje: genen testen geeft hoop op een nieuw begin
Zeldzame ziekten zijn levensbedreigende of chronische aandoeningen die meer dan een persoon op tweeduizend treffen. Er bestaan vandaag wel 7.000 zeldzame ziekten. Samen bekeken zijn deze aandoeningen dus echt niet zo zeldzaam.
Een positieve kijk op negatieve resultaten
‘Onderzoek heeft bewezen dat…’, ‘deze studie heeft aangetoond dat…’ lezen we vaak. Maar voor een team van wetenschappers tot de conclusie komt, heeft het een lange weg afgelegd. Hoe zit het met de mislukkingen onderweg?
Hoe stress kanker helpt uitzaaien
Wetenschappers ontdekten hoe chronische stress tumoren kan helpen om zich naar de rest van het lichaam te verspreiden.
Hoe bacteriën kanker en kankerbehandelingen beïnvloeden
In kankeruitzaaiingen zitten bacteriën die interageren met kankercellen en hun omgeving. Sommige van die bacteriën hebben ook invloed op de kankerbehandeling, blijkt uit Nederlands onderzoek.
Alternatieve griepvaccinatie biedt veel bredere bescherming
De huidige griepvaccins richten zich hoofdzakelijk tegen de griepvirusstammen die in het vaccin aanwezig zijn. Kristien Van Reeth, professor aan de faculteit Diergeneeskunde van de UGent, en haar collega’s beschrijven in het vakblad Nature Communications een vaccinatiestrategie die veel breder beschermt.
Het vetzuurmechanisme helpt mensen met MS weer dansen
Marie-Pierra Kakoma, de zangeres van Lous And The Yakouza, kreeg onlangs de diagnose multiple sclerose. Deze ziekte zorgt, onder andere, voor moeite met bewegen. Het vetzuurmetabolisme kan de sleutel zijn naar nieuwe therapieën om MS patiënten weer te doen dansen.
Mazelen is terug en veroorzaakt in één op de vier gemelde gevallen complicaties
Voor mazelen zakte de vaccinatiegraad in Limburgse scholen in 2023 voor het eerst onder de 95 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. In minstens twintig scholen is de vaccinatiegraad onder de 80 procent gezakt, met uitschieters tot onder de 50 procent. In De Morgen vzei onderzoekster Elke Wollants dat mazelen gevaarlijk zijn: ‘In een op de vier gevallen treden er ernstige complicaties op.’ Hoe zit dat?
Beroerteonderzoek: strijden tegen twijfels, streven naar hoop
Beroerteonderzoek is een fascinerend wetenschappelijk terrein, waarin we complexe puzzelstukjes van de hersenen ontrafelen om effectieve behandelingen te ontwikkelen. Lees verder en ontdek waarom het IGF-2-project en ik relevant zijn tussen alle andere beroerteonderzoek.
Veilig zwanger na kanker
Ingevroren eierstokweefsel van vrouwen met kanker kan gezuiverd worden van mogelijke kankercellen zonder de eicellen te beschadigen.
Twee remmers, één doel: dwarslaesieherstel verbeteren
Een alledaagse activiteit als wandelen of autorijden eindigt voor 1400 mensen wereldwijd dagelijks in een dwarslaesie, een blijvende verlamming waarvoor er geen medicatie is. Wij proberen het herstel te verbeteren door eiwitten te remmen in ontstekingscellen en in de zenuwbanen.