Gezondheid
Waarom een verband niet altijd een oorzaak-gevolgrelatie is
Sinds mensenheugenis voelen we de drang om een verklaring te zoeken voor gebeurtenissen en zo de toekomst te beïnvloeden. Soms zien we echter onbestaande verbanden en verwarren we de begrippen correlatie (verband) en causaliteit (oorzaak-gevolgrelatie).
Handen wassen is effectiever dan deurklinken of wc-brillen poetsen
Het norovirus wordt makkelijk overgedragen via menselijke contact. De handen wassen is de beste manier om verspreiding tegen te gaan.
Tot nog toe is ALS ongeneeslijk. Nieuwe middelen bieden hoop
De diagnose ALS staat gelijk aan een doodvonnis. De ziekte kent vele verschijningsvormen. Dat maakt het moeilijker én makkelijker om medicijnen te ontwikkelen. Onderzoekers vestigen hun hoop op een cocktail van nieuwe en oude medicijnen.
Groeiende neuronen zijn target voor behandeling ALS
Voordat motorische zenuwcellen afsterven en ALS-patiënten verlamd raken, veranderen deze zenuwcellen van grootte. De bevindingen bieden hoop voor nieuwe behandelingen.
Ontoereikende afweer maakt ziektekiemen gevaarlijker
Als we hersteld zijn van een virale of bacteriële infectie, zijn we een tijdje safe. Maar de kracht waarmee ons immuunsysteem heeft gereageerd, bepaalt mee hoe hard de volgende slachtoffers zullen getroffen worden.
Waarom zijn sommige paddenstoelen ‘magisch’?
De psychedelische paddenstoelen willen eigenlijk insecten die verlekkerd zijn op fungi afweren.
Wat leeft er in mijn darmen?
Welke invloed heeft levensstijl, hormonale status, gemoedstoestand en luchtverontreiniging op onze darmflora? Dat wil Jeroen Raes (KU Leuven / VIB) te weten komen via een grootschalig onderzoek met 500 vrijwilligers. Ik ben daar een van.
Minder schietincidenten? Organiseer meer wapenconferenties
Het aantal ongevallen met vuurwapens in de Verenigde Staten daalt tijdens conferenties van de wapenlobby.
Je urine verraadt hoe oud je bent
Tijdens het plassen scheiden we een stof uit die als indicator kan worden gebruikt voor onze biologische leeftijd.
Als maandstonden maandstormen zijn
Een kwart van de vrouwen heeft tijdens de menstruatie zoveel pijn dat ze niet meer normaal functioneert. Bij de helft ligt dat aan endometriose, een woekering van baarmoederslijmvlies in de buikholte.
Zijn asperges gevaarlijk voor borstkankerpatiënten?
Asperges en andere voedingsproducten die de stof asparagine bevatten, zouden slecht zijn voor mensen met borstkanker. De stof zou de aanmaak van tumoren bevorderen, aldus een publicatie in Nature. Wat klopt daarvan?
Malaria stoppen met antistoffen
Wie besmet wordt met malaria, geeft de parasiet door aan nieuwe muggen die weer andere personen besmetten. Menselijke antistoffen kunnen die verspreiding helpen voorkomen.
Hoe meer eitjes, hoe zieker
Sommige parasieten maken meer nakomelingen dan anderen. Hoe meer ze ervan maken, hoe zieker je ervan wordt.
Vernietigen smartphones het tienerbrein?
Krantenkoppen willen ons doen geloven dat aan smartphones verslaafde tieners mentaal en sociaal verdoemd zijn. De realiteit is niet zo eenvoudig.
Langere kerstvakantie, minder griep
Het is bekend dat scholen broeihaarden zijn van ziektekiemen. Antwerpse onderzoekers hebben nu aangetoond dat vakantie een effectief wapen kan zijn tegen de verspreiding van de griep.
Kankerchirurgie: de verloren zoon
80% van alle kankers heeft op een bepaald moment in het ziekteverloop nood aan een chirurgische ingreep. Slechts een kwart daarvan heeft toegang tot veilige chirurgie.
Nieuwe behandeling voor MS: doelgericht en met veel minder bijwerkingen
Er zit een nieuwe behandeling voor multiple sclerose (MS) in de pijplijn: door lichaamseigen cellen te behandelen met vitamine D kalmeert het overactieve afweersysteem. Nathalie Cools (Universiteit Antwerpen) onderzoekt of de medicijnen aanslaan bij de eerste patiënten.
Staand werken helpt je (een beetje) afvallen
Rechtstaand werken zit in de lift. Niet alleen is het gezonder dan zitten, je wordt er ook slanker van. Al blijft het gewichtsverlies, afgemeten aan de inspanning die je ervoor moet leveren, beperkt.