Gezondheid
Nek- of rugpijn? Blijven bewegen helpt
Een behandeling waarbij patiënten leren om niet bang te zijn voor pijn, en met pijn te bewegen, blijkt effectiever dan behandelingen waarbij pijn wordt vermeden.
Verkort één glas per dag je levensduur?
Zelfs één glas alcohol per dag zou al een negatief effect hebben op je gezondheid, kopten de kranten vorige week. Dat concluderen ze op basis van een nieuw grootschalig onderzoek.
Energiefabriekjes maken schoon schip bij stress
De mitochondriën in onze cellen produceren continu stoffen die onze energiebevoorrading verzekeren. Dat doen ze aan een vast tempo. Hen opjagen heeft geen zin.
Glucosegehalte meten zonder bloed prikken
Een nieuwe pleister meet het glucosegehalte van diabetespatiënten, zonder dat ze bloed moeten prikken.
‘Dit wordt wereldwijd de ultieme referentie voor onderzoek naar darmflora’
Aan de vooravond van de tweede maand van het 150 Dagen Darmfloraproject, zocht ik microbioloog Gwen Falony op in zijn kantoor in Leuven. Samen met Jeroen Raes is hij de hoofdonderzoeker van het Vlaams Darmflora Project.
Slikken Belgen nog altijd te veel antibiotica?
Jonge artsen zouden steeds minder antibiotica voorschrijven. Dat klopt, maar uiteindelijk slikken de Belgen nog altijd te veel antibiotica.
Embryonale stamcellen: de cellen die een revolutie veroorzaakten
Na 20 jaar van hoop, belofte en controversie hervormen menselijke embryonale stamcellen nu de gekende biologische concepten en bereiken ze zelfs klinische fases.
Pas ontdekt orgaan vormt snelweg in ons lichaam
De bindweefsellaag onder de huid blijkt een orgaan te zijn. Het is een snelweg voor vloeistoffen, maar ook voor ziektes. Hoe kan het dat dit belangrijke orgaan zo lang over het hoofd is gezien?
Bevriezen van ‘hongerzenuw’ helpt afvallen bij obesitas
Het bevriezen van de zenuw die hongersignalen van de maag naar het brein stuurt, helpt mensen met obesitas afvallen.
Weinig zaadcellen wijst op meer problemen dan alleen onvruchtbaarheid
Het aantal zaadcellen in je sperma zegt niet alleen iets over je vruchtbaarheid, maar ook over je gezondheid.
Elektrische stimulatie doet verlamde ratjes terug lopen
Intensieve revalidatie en elektrische stimulatie van het ruggenmerg zorgen voor de aanmaak van nieuwe zenuwbanen tussen brein en ruggenmerg.
Verminderen visolie en probiotica in de zwangerschap het risico op allergie bij de baby?
Nieuw onderzoek suggereert dat een baby minder kans loopt om een allergie te ontwikkelen als de moeder tijdens de zwangerschap visoliesupplementen en probiotica inneemt.
Ademen in zesde versnelling
Spanningen en emoties kunnen ervoor zorgen dat je ongemerkt te snel en te diep gaat ademen. Hyperventileren is op zich niet schadelijk, maar het kan je levenskwaliteit wel ernstig ondermijnen.
Hoe oud ben je echt?
Niet iedereen veroudert even snel. Wetenschappers experimenteren met manieren om het verouderingsproces te meten. En, als het even kan, het ook af te remmen.
Eiwit in speeksel beschermt lichaam tegen reizigersdiarree
Speeksel speelt een veel grotere rol dan gedacht in de bescherming van het lichaam tegen darminfecties.
Kanker bestrijden via olifanten
Waarom heeft een vleermuis puntige oren en krijgen olifanten zelden kanker? De unieke eigenschappen die zoogdieren hebben, kunnen een oplossing bieden voor gezondheidsproblemen bij de mens.
Last van droge ogen? Wetenschappers zoeken een permanente oplossing
Steeds meer mensen krijgen last van droge ogen. Naast de vergrijzing van de bevolking zijn overmatig schermgebruik, zachte lenzen en luchtvervuiling de grote boosdoeners. Europese universiteiten zoeken samen naar nieuwe behandelingen.
CRISPR-Cas9 knipt malariaparasiet weg
Door bij malariamuggen een welbepaald gen te veranderen, kan worden voorkomen dat de beestjes de gevaarlijke parasiet doorgeven aan mensen.