Gezondheid
Moeten we onze antibioticakuur niet langer uitnemen?
Om resistentie tegen antibiotica tegen te gaan, wordt ons sinds vele decennia aangeraden om antibiotica lang genoeg in te nemen, soms lang nadat de symptomen verdwenen zijn. Nieuw onderzoek stelt dat we dit beter niet zouden doen.
De pil doet vrouwenbrein groeien
De anticonceptiepil verandert de hersenen van vrouwen. Wie de pil slikt, heeft een beter ruimtelijk inzicht en woordgeheugen.
Zika mogelijk ook besmettelijk via mond
Het Zikavirus, dat de afgelopen twee jaar aan een opmerkelijke opmars bezig is, wordt verspreid door muggen. Mensen kunnen ook elkaar besmetten, via seksueel contact.
Bijna 1 op 5 jonge kinderen lijdt aan gehoorverlies
Op jonge leeftijd kan blijvend gehoorverlies leiden tot minder goede prestaties op school en kan het kinderen belemmeren in hun ontwikkeling.
Veroorzaken zoetstoffen uit light frisdrank overgewicht?
In de strijd tegen overgewicht en welvaartsziekten wordt aangeraden om gesuikerde dranken te vervangen door light frisdranken. Nieuw onderzoek stelt dat we dit beter niet doen.
Spermakwaliteit daalt
Het aantal zaadcellen in het sperma van Westerse mannen halveerde in de afgelopen 40 jaar.
Maken lange werkdagen het risico op hartritmestoornissen groter?
Mensen die meer dan 55 uur per week werken zouden 40% meer kans hebben om de hartritmestoornis boezemfibrillatie te ontwikkelen. Dat stelt een onderzoeksteam van University College in Londen.
Mantel van hiv-virus geeft geheimen prijs
Twee jaar ononderbroken simuleren met een supercomputer. Zo lang heeft het geduurd om één luttele microseconde uit het leven van het hiv-virus vast te leggen.
Babygehuil in kaart gebracht
Deense, Japanse en Duitse baby’s zouden het minst vaak huilen. En borstvoeding mag dan beter zijn voor een kind, de ukkepuk gaat er wel vaker door schreien.
Gehoorschade in de buik
Wanneer een zwangere vrouw wordt blootgesteld aan lawaai, dan heeft ook haar ongeboren baby daar last van.
Link tussen voedselallergie en angststoornis bij kinderen
Een onderzoek bij een groep met kinderen met lage socio-economische status toont een verband tussen voedselallergieën en angsten.
Vaccins krijgen kanker klein
De laatste jaren wordt veel verwacht van toepassingen waarbij ons eigen afweersysteem gestimuleerd wordt om kankercellen te lijf te gaan.
Hormoonspiraaltje minder onschuldig dan gedacht
Het hormoonspiraaltje verspreidt niet alleen hormonen in de baarmoeder, maar ook in de rest van het lichaam. En dat heeft belangrijke gevolgen.
Gezondheidszorg cruciaal om armoede te verslaan
Voor wie al wat geld heeft, is het relatief eenvoudig om bij te verdienen. Voor wie arm is, is dat helaas vaak veel moeilijker, onder meer omdat armen veel meer tijd spenderen aan het vervullen van basisbehoeften.
Vlaamse baby's zitten te veel
Vlaamse baby’s zitten en liggen te veel, waardoor hun motoriek trager ontwikkelt dan bij hun leeftijdsgenootjes in bijvoorbeeld Canada.
Parkinson begint in de darmen
Ontstekingen in het maag-darmkanaal produceren een eiwit dat betrokken is bij de ziekte van Parkinson.
Hoe vruchtbaar is de man nog?
Naar schatting 15 procent van de koppels raakt binnen het jaar niet spontaan zwanger. In de helft van de gevallen ligt dat aan de man. De vervuiling van het milieu en zijn levensstijl tasten zijn zaad aan.
Borstvoeding beschermt moeders
Borstvoeding geven helpt het vet verwijderen dat vrouwen tijdens de zwangerschap hebben opgeslagen.