Gezondheid
‘Nepeiwit’ trekt ijzermetabolisme weer op gang
Bij ziekten zoals bloedarmoede of taaislijmziekte is het ijzermetabolisme verstoord. Een ijzerbindende molecule kan de taak van de falende transporteiwitten overnemen.
Nieuw wapen tegen superbacteriën in de maak
Gramnegatieve bacteriën zoals E. coli en Klebsiella worden almaar meer resistent tegen onze bestaande antibiotica. Een nieuwe methode om hun celmembraan te doorboren, biedt hoop.
Ziekenhuisbacterie is veel ouder dan het ziekenhuis
Darmbacteriën zoals Enterococcus worden almaar meer resistent tegen antibiotica. Een deel van die resistentie gaat terug tot de tijd van de eerste landdieren.
Testosteron beschermt mannen tegen astma
Testosteron verklaart waarom vrouwen twee keer zo vaak als mannen astma ontwikkelen na hun puberteit. Een internationaal team van onderzoekers legde voor het eerst deze link tussen testosteron en astma.
Eiwit voorspelt of donornier zal functioneren
Donornieren scheiden eiwitten af in de vloeistof waarin ze worden getransporteerd. Ze voorspellen of de nieren na de transplantatie goed zullen functioneren.
Operatie ondergaan? Niet vanzelfsprekend voor 5 miljard mensen
5 miljard mensen wereldwijd - tweederde van de wereldbevolking - heeft geen tijdige toegang tot veilige chirurgische, anesthetische of verloskundige zorg, waardoor operabele aandoeningen ongeveer 30% uitmaken van de ‘global burden of disease’.
‘Het is nu aan kanker om bang te worden’
De dag waarop we niet meer hoeven te vrezen voor kanker komt stap voor stap dichterbij. Wetenschappers zitten de kankercel op de hielen. Sommigen zijn er nog maar enkele centimeters van verwijderd.
De ‘Monsanto-papers’ en glyfosaat: is een beetje perspectief te veel gevraagd?
Hoewel de betrokken e-mails en documenten al wekenlang vrijgegeven zijn, doen de zogenaamde 'Monsanto-papers' veel stof opwaaien in de Belgische media. Hoe gevaarlijk is glyfosaat nu echt? Twee jonge onderzoekers trachtten het nodige perspectief te brengen dat ontbreekt in de mainstream media.
Zo krijg je gezonde zaadcellen
De kwaliteit van je zaadcellen heb je voor een groot stuk zelf in de hand. Aangezien het drie maanden duurt vooraleer een zaadcel is gevormd, moet je de richtlijnen wel voldoende lang volhouden.
3D-hoornvlies zit in de pijplijn
Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en het UZA zijn er in geslaagd een ‘levend’ hoornvlies in 3D te printen. Een eerste testfase leverde heel positieve resultaten op.
Wandelen ook goed voor ons brein
Een eindje gaan stappen of lopen is niet alleen goed voor het lichaam. Ook onze geest vaart er wel bij.
Strijd tegen malaria gaat voort
Malariapatiënten die snel hervallen, kunnen behandeld worden met de oorspronkelijke, en vaak ook de enig beschikbare, therapie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen.
Hoe merk je dat je een hartinfarct hebt?
De symptomen van een hartinfarct zijn vaak moeilijk bij jezelf te herkennen. Zelfs voor een professor cardiologie.
Komt het Zika-virus onze kant op?
In Nederland raakte voor het eerst een zwangere vrouw besmet met het zika-virus. Ze moest de zwangerschap afbreken. De foetus vertoonde duidelijke ontwikkelingsstoornissen.
Opvang kiezen doe je zo
Waarop baseer je je om een opvangplek te kiezen voor je kind? We vroegen enkele tips aan de experts:
De staat van het zaad
15 procent van de koppels raakt niet spontaan zwanger. Dat ligt niet alleen aan de vrouw. Bij mannen lijkt de zaadkwaliteit erop achteruit te gaan. Hoe komt dat?
Antidepressiva tijdens zwangerschap veiliger dan gedacht
Gebruik van het medicijn verhoogt het risico op autisme of ADHD bij het kind niet.
Fiets je gezond!
Fietsen naar het werk verkleint je risico op kanker en hartziekte met bijna de helft.