Gezondheid
Waarom beweging zo goed is voor ons
Britse wetenschappers raden aan om twee uur per dag tijdens de werkuren te bewegen of rechtop te staan. Dat advies valt niet uit de lucht: talloze studies bewijzen dat beweging goed is voor lichaam en geest.
'Beweeg 2 uur tijdens het werk'
Breng tijdens de werkuren twee uur staand en bewegend door, adviseren Britse wetenschappers.
Komt malaria onze kant uit?
Voor het eerst sinds lange tijd is malaria weer opgedoken in Europa, meer bepaald in Griekenland. Moeten we bang zijn voor een ongewenste vakantieherinnering, en komt de ziekte ook onze kant uit? En waarom roeien we die rotmuggen niet gewoon uit?
Ook bacteriën kunnen kanker veroorzaken
Wie een chronische infectie met Salmonella typhi krijgt, loopt een sterk verhoogd risico op galblaaskanker.
Verminderen aardbeien de cholesterol?
Fruit heeft heel veel voordelen voor de gezondheid, maar sommige vruchten zouden een streepje voor hebben. Zo wordt van aardbeien beweerd dat ze de cholesterol verlagen. Klopt dat?
Vaccin tegen hoge bloeddruk
Er is een vaccin op komst dat een hoge bloeddruk langdurig helpt te verlagen.
Echolocatie bij blinden vervangt gezichtsvermogen
Niet enkel hongerige vleermuizen doen aan echolocatie. Ook sommige blinden hebben de techniek helemaal onder de knie. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat echolocatie een waardige vervanger is voor het verloren gezichtsvermogen.
Amerikanen kampen met duizend zwembaden overtollig lichaamsvet
Hoeveel lichaamsvet zouden de Amerikanen moeten verliezen om hun nationale BMI op 25 te brengen?
Sportwereld twist over verschil tussen man en vrouw
Wetenschappers pleiten in Science voor het gebruik van genderidentiteit om atletes van atleten te onderscheiden, en dus tegen de huidige geslachtstest op basis van testosteronconcentraties.
Hartscreenings: noodzakelijk of schadelijk?
Het plotse overlijden van voetballers Gregory Mertens en Tim Nicot na een hartstilstand wakkert de discussie over preventieve hartscreenings bij topsporters weer aan. Maar zo'n medisch onderzoek kan ook schadelijk zijn.
Maken kassabonnetjes ons ziek?
Chemische stoffen die onze hormonen verstoren zitten in honderden alledaagse producten. In plastic verpakkingen, cosmetica en conservenblikken. In speelgoed, meubels en zelfs in de rekeningen die we in de winkel krijgen. Eos zocht uit hoe gevaarlijk dat is.
Hoeveel mogen pillen kosten?
Medicijnen zijn te duur, meent Julien Brabants van farmareus GlaxoSmithKline België. Hoe komt dat en hoeveel mogen ze dan wel kosten?
Huurmoordenaars in ons lichaam
'Moordende' T-cellen in ons bloed helpen tumorcellen te doden. Onderzoekers brachten dat proces in beeld.
Geen alcohol tot achttien?
Steeds meer jongeren doen aan 'bingedrinken’, met potentieel kwalijke gevolgen - vooral voor meisjes.
Slecht verduisterde slaapkamer maakt dik
Wie ‘s nachts niet in het donker slaapt, loopt het risico dik en ziek te worden. Want kunstlicht verlaagt ons energieverbuik, zo blijkt uit een studie bij muizen.
Homo's weigeren als bloeddonor mag
Homo's permanent weigeren als bloeddonor mag onder voorwaarden. Dat stelt het Europees Hof van Justitie. Een terechte maatregel?
Bewegen maakt chemotherapie draaglijker
Vrouwen met borstkanker die veel bewegen, hebben minder last van de bijwerkingen van de behandeling dan vrouwen die het rustig aan doen.
‘Test medicijnen op één persoon’
Het vakblad Nature publiceert een pleidooi voor klinische studies bij één enkele patiënt, en niet bij meerdere, zoals nu gebeurt.