Gezondheid
Velen zijn allergisch, oorzaak is onbekend
Is het de toegenomen hygiëne, zitten er meer chemische producten in voedingsmiddelen of is de registratie simpelweg beter? De oorzaak is onduidelijk, maar het is wel zeker dat in de westerse wereld meer mensen vaker last hebben van allergieën.
Andere hersenen bij overgewicht
Afwijking in het brein leidt mogelijk tot overgewicht.
Hooikoortsalarm!
Het wordt mogelijk een jaar met hoge concentraties pollen. Dat voorspellen Utrechtse wetenschappers op basis van de voorjaarstemperaturen van vorig jaar.
Snoei je klimop en maak een fijnstofkaart
Gentenaars die klimop hebben staan in de tuin, of met een snoeischaar het park in willen, kunnen vijf bladeren doneren aan een artistiek-wetenschappelijk project rond fijn stof.
Zittende kinderen hebben vaker een te hoge bloeddruk
In Europa hebben verrassend veel kinderen tussen 2 en 10 jaar een te hoge bloeddruk. Vooral kinderen die minder dan 1 uur per dag bewegen en kinderen die meer dan 2 uur per dag voor een scherm zitten.
Spinnengif tegen chronische pijn
Uit grootschalig onderzoek bij 206 spinnensoorten kwamen zeven chemische verbindingen tevoorschijn die mensen met chronische pijn verlichting kunnen bieden.
Kleur- en fantasielenzen niet zonder risico
Het slechte gebruik van kleur- en fantasielenzen kan zware gevolgen hebben.
Tabakslobby weegt op Europees beleid
De tabaksindustrie heeft massaal gelobbyd om de nieuwe Europese Tabaksproductenrichtlijn te beïnvloeden. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in The British Medical Journal.
Hoe we iets vastgrijpen
Vooraleer we iets vastgrijpen, is er door onze hersencellen al heel wat informatie uitgewisseld. Dat blijkt uit een Leuvens onderzoek bij resusapen.
Nachtwerk ondermijnt de gezondheid
Mensen zijn dagdieren. Wie daar geen rekening mee houdt, zet zijn lichaam constant in stressmodus en loopt zo een hoger risico op tal van aandoeningen.
Waarom reageren meisjes sterker op alcohol?
Meisjes zijn sneller onder invloed van eenzelfde portie alcohol dan jongens. Dat heeft met verschillende factoren te maken.
Ook ’s nachts werken schadelijke zonnestralen na
Het huidpigment melanine zorgt er voor dat zonnebaders DNA-schade kunnen oplopen uren nadat ze het strand verlaten.
Moet de leeftijdsgrens voor alcohol naar 18 jaar?
Elke week belanden tientallen jongeren in het ziekenhuis met een vermoedelijke alcoholvergiftiging. Alcohol blijkt vooral op jongeren, wiens brein nog in volle ontwikkeling is, een nefaste invloed te hebben.
Donororganen beter bewaard in perfusiekamer
In het UMC Groningen kunnen donororganen voortaan beter worden bewaard en kan hun kwaliteit zelfs worden verbeterd. Daardoor stijgt het aantal donororganen in Nederland en België.
Agressieve hiv-vorm leidt na 3 jaar tot aids
Onderzoekers van onder meer de KU Leuven hebben in Cuba een hiv-variant ontdekt die uitzonderlijk snel en agressief werkt.
Bewegen helpt dementerenden vooruit
Fysieke activiteit bevordert de fysieke – en mogelijk de mentale - gezondheid van oudere dementerenden.
Hartfalen te lijf
Cardioloog Marieke Rienks onderzoekt hoe hartfalen voorkomen kan worden.
Is pijn beter te verdragen wanneer we ‘auw!’ roepen?
Spontaan 'auw!' roepen als reactie op pijn bestaat in bijna alle culturen en talen. De kreet heeft dus blijkbaar een functie.