Liselore Loverix wint Vlaamse PhD Cup met doctoraat over eierstokkanker

De Vlaamse PhD Cup 2024 gaat naar Liselore Loverix, doctor in de medische wetenschappen. Met een heldere pitch over haar onderzoek naar de behandeling van eierstokkanker overtuigde ze de jury in de Handelsbeurs in Gent. Loverix won ook de Eos Publieksprijs.

Foto boven: Winnares Liselore Loverix (midden), geflankeerd door runner up Klaas Vander Linden (links) en derde Lore De Greve (rechts).

De PhD Cup moedigt pas gepromoveerde doctors aan om hun onderzoek met de wijde wereld te delen. Zestien geselecteerde deelnemers kregen een vierdaagse mediatraining onder leiding van experten als VRT-journalisten Koen Wauters en Tim Pauwels. De uitdaging: jaren onderzoek samenvatten in een heldere presentatie van slechts drie minuten. Na een halve finale bleven acht finalisten over.

Dokter die je aan je ziekbed wilt

In die finale wist Loverix (KU Leuven - UZ Leuven - VIB - FWO) met haar pitch “Eierstokkanker niet langer ‘one-size-fits-all’ behandelen” de jury, met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1), Katleen Bracke (Universiteit van Vlaanderen) en professor Annick Gilles (UAntwerpen) te overtuigen. 'Loverix hield ons drie munten lang geboeid, door ons mee te nemen in haar verhaal. Ze gaf de meeste inhoud in drie minuten, maar wist alles toch glashelder te brengen. Zij is de dokter die je hoopt te krijgen als je met zo’n ziekte geconfronteerd wordt', klonk het.

Genetische test voorspelt succes behandeling

In België krijgen jaarlijks zo’n 800 vrouwen de diagnose eierstokkanker. Via chemotherapie na chemotherapie vechten ze tegen de agressieve ziekte, maar bij 8 op de 10 patiënten neemt die na enkele maanden of jaren opnieuw de bovenhand. Een innovatieve, nieuwe behandeling, bestaande uit enkele dagelijkse pillen, kan de terugkeer van de kanker vertragen of zelfs voorkomen, maar dit werkt slechts bij de helft van de patiënten.

Loverix ontwikkelde een genetische test, waarmee je op voorhand kan bepalen voor wie de medicatie echt zal helpen. 'Mijn test is al in gebruik in het ziekenhuis en zal ook worden uitgebreid naar andere types kanker, zoals baarmoederkanker en borstkanker.'

Loverix schreef een blog over haar onderzoek: lees op Eos Blogs.

Zilver & brons

Klaas Vander Linden, biomechanisch ingenieur (KU Leuven – FWO), ontving de tweede prijs voor zijn werk aan een methode die chirurgen helpt beslissen of een levensbedreigend aorta-aneurysma onmiddellijk geopereerd moet worden. De derde plaats ging naar literatuurwetenschapper Lore De Greve (UGent – FWO), voor haar onderzoek naar online literatuurkritiek.

Publieksprijs

In aanloop naar de finale kreeg ook het publiek de kans om een winnaar aan te duiden. Zo stelden de finalisten hun onderzoek voor in een korte video. Met ruim 1.100 stemmen sleepte Loverix ook de publieksprijs in de wacht.