Hanne Vermeulen
Hanne Vermeulen loopt stage bij Psyche&Brein.
Excited delirium: hoe ga je om met een syndroom dat niet bestaat?
Excited Delirium is een controversieel begrip. De term duikt vooral op wanneer iemand in handen van de politie het leven laat. Is het een aandoening, of toch vooral een excuus voor hardhandig optreden van de politie? En hoe gaan we er in België mee om?
Ook met hun vliegpatroon kunnen vlinders de vijand afschrikken
Met de patronen en kleuren op hun vleugels laten vlinders hun vijanden weten dat ze geen heerlijk avondmaal zijn. Nu blijkt dat ook hun vliegpatroon kan dienen als waarschuwingssignaal.
Krijg ik minder microplastics binnen als ik mijn drinkwater eerst kook?
Een nieuwe studie toont aan dat het koken van kraantjeswater zou helpen om het aantal microplastics dat je binnenkrijgt te verminderen. Moeten we ons zorgen maken over die microplastics? En wat kunnen we zelf doen om ze te vermijden? We vragen het aan Jana Asselman, professor mariene biotechnologie en milieutoxicologie aan de Universiteit Gent.
Deze cellen zijn de boosdoeners bij chronische pijn
Schwann-cellen zorgen voor de aanmaak van het isolatiemateriaal rond de zenuwen in ons lichaam. Volgens nieuw onderzoek zouden ze ook een sleutelrol spelen bij hypergevoeligheid en chronische pijn.
Ongeval? De omgeving bepaalt wie de schuld krijgt
De automobilist of de voetganger, wie draagt de verantwoordelijkheid bij een verkeersongeval tussen beide? De omgeving blijkt te bepalen wie we als schuldige aanwijzen.
Kan hormoontherapie zwangerschapsmisselijkheid voorkomen?
Zeven op tien vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van zwangerschapsmisselijkheid. Hoewel dat waarschijnlijk altijd al zo geweest is, hebben onderzoekers pas onlangs een mogelijke oorzaak gevonden. Het hormoon GDF15 zou een belangrijke rol spelen.
Nieuw inzicht in ontstaan onderbelichte bacteriële vaginose
Bij ongeveer drie op tien vrouwen van vruchtbare leeftijd is de natuurlijke balans van de vagina verstoord. Zij hebben bacteriële vaginose en kunnen daar onaangename symptomen door ervaren. Nieuw onderzoek wilde beter begrijpen wat de natuurlijke balans uit evenwicht brengt en hoe we bacteriële vaginose kunnen voorkomen en genezen.
Nep-RNA als mogelijke behandeling voor ALS
Over de mechanismen achter de zenuw- en spieraandoening ALS is nog maar weinig bekend. In nieuw onderzoek zijn wetenschappers erin geslaagd de schade die de ziekte aanricht in menselijke cellen en proefdieren te beperken.
Als één tumor de andere kon genezen
Wat als we een tumor zouden kunnen transformeren tot een antikankercentrum dat niet alleen zichzelf maar ook eventuele uitzaaiingen van binnenuit vernielt? Met een nieuw ontwikkelde ‘immuungel’ komt dat idee een stapje dichterbij.