Jan Stel
Jan Stel studeerde geologie en paleontologie aan de universiteiten van Groningen en Leiden. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van het oceanografisch onderzoek in Nederland en Europa. Hij werkte voor verschillende internationale instellingen zoals Unesco en de EU en was actief in het vertalen van wetenschappelijke inzichten naar het brede publiek. Hij geeft regelmatig lezingen, heeft een blog voor EOS en schrijft populair wetenschappelijke boeken.
Meest behandelde onderwerpen:
Beschermende “onderwaterhotels” vormen een veilig habitat voor zeepaardjes
In de haven van Sydney is het aantal witte zeepaardjes de afgelopen tien jaar drastisch afgenomen. Om hen te beschermen tegen vervuiling, stormen, ankers en predatoren bouwden marien biologen “onderwaterhotels” van kippengaas.
Climate Bastards en Brossers weer op stap
Wetenschapper en auteur Jan Stel vertelt over zijn ervaring als klimaatactivist en de rol van de media in het klimaatdebat.
Hittegolven in de oceaan hebben desastreuze gevolgen
Niet alleen op land krijgen we steeds meer te maken met hittegolven. Ook de oceanen hebben er last van.
Mei was een wake-upcall
Vorige maand kregen we uitzonderlijk veel slecht nieuws over de staat van de planeet. Misschien hebben we net dat nodig, denkt oceanoloog Jan Stel.
De vele levens van een peuk
Sigarettenpeuken prijken al jaren bovenaan in de top tien van het strandafval. Ze breken af tot nanoplasticvezels en belanden zo op ons bord. Oceanoloog Jan Stel pleit voor een opruimbelasting.
Brossers, crisissen en matroesjka's: tijd voor de noodtoestand
Brossers hebben een golf van klimaatmarsen gestart. Maar het woord crisis, kom je niet tegen. Dat was bij de banken- en eurocrisis wel even anders. Toen waren er geen demonstraties nodig om tot actie te manen. Wat het klimaat betreft zijn we de crisissen voorbij: het is tijd voor de noodtoestand, vindt oceaankenner Jan Stel.
Vervuiling, vervuiling, vervuiling…..
Deze woorden lijken op de ‘jobs, jobs, jobs’-mantra van onze overheid, die de afgelopen jaren te pas en te onpas is gebruikt door vele Belgische politici. Voortdurend werd er gehamerd dat er honderdduizenden jobs zijn gecreëerd. Dat we, evenals andere Europese landen, de conjunctuur meehebben wordt dan vooral door de oppositie als verklaring genoemd. Maar niemand had het over de aan deze jobs gekoppelde vervuiling; de keerzijde van de medaille van economische groei.
Het was weer warm in 2017
Volgens de NASA, was 2017, het één na warmste jaar sinds 1880. Maar de NOAA en het UK Met Office plaatsten 2017 op de derde plaats. De El Niño van 2015 en 2016 verstoorde het beeld. Volgens mij was 2017 gewoon weer het warmste jaar.
De man die zijn schoenen opat
Vorige maand schonk de Britse overheid twee wrakken aan Canada. Het gaat om de overblijfselen van HMS Erebus and HMS Terror, die 170 jaar geleden spoorloos verdwenen. Binnen een juridische overeenkomst tussen beide landen, was Groot-Brittannië de eigenaar van de gedoemde Britse expeditie schepen. Maar Canada was er formeel verantwoordelijk voor en had er de controle over.