Jonas Lembrechts
Jonas Lembrechts is met zijn onderzoek naar het effect van microklimaat en menselijke verstoring op biodiversiteit in de bergen genomineerd voor de Vlaamse PhD Cup.
Meest behandelde onderwerpen:
Nature or not, that's the question
Waar ligt de grens tussen natuur en cultuur? Iedereen heeft daarover zijn eigen bedenkingen. Ecologen van de Universiteit Antwerpen en Luik willen graag weten wat jij wel en niet als natuur beschouwt.
Onzekerheid rond de voorspelling van ‘micro’-klimaatverandering
De zoektocht naar correcte klimaatvoorspellingen om de biodiversiteitscrisis aan te pakken is geen evidentie. Hier - en in het vakblad Science - argumenteren Jonas Lembrechts en Ivan Nijs van de Universiteit Antwerpen dat onze klimaatvoorspellingen geen rekening houden met lokale veranderingen in landgebruik. Ze zetten ook een nieuwe globale klimaatdatabase op poten om dat probleem aan te pakken.
De stad, een buitenaards ecosysteem
Heel weinig van onze planten- en diersoorten zijn voorbereid op overleven in onze steden in de toekomst. Het zal dus aankomen op een paar opportunistische soorten om onze stedelijke natuur groen te houden. En op de nieuwkomers.
‘Ons onkruid’ verovert de wereld
Paardenbloemen, klavers, en andere typische plantensoorten van bij ons rukken op in de laatste wildernissen van onze planeet, en daar is onze eigen reislust verantwoordelijk voor.
Planten op wandel, en de mens maakt het ze gemakkelijk
Ons gedrag beïnvloedt direct de verspreiding van plantensoorten, lokaal zelfs nog meer dan het opwarmend klimaat.
De match tussen plant en omgeving: wat maakt invasieve planten zo succesvol?
Wetenschappers vragen zich al jaren af waarom sommige uitheemse soorten invasief worden en andere niet. Een recente studie op enkele problematisch invasieve en niet-invasieve uitheemse plantensoorten in België toont aan dat we het antwoord op die vraag op de kleinste schaal dienen te zoeken.
“Planten gebruiken warme plekken om hogerop te geraken”
Exoten hebben voldoende aan verstoring van de natuurlijke vegetatie en een warm plekje (bv. een berghelling op het zuiden) om ook op grote hoogte succesvol te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van een internationaal team van ecologen, geleid door wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).
Kurkdroog
West- en Zuid-Europa kampen op dit moment met extreme droogte. Maar hoeveel heeft die droogte nu te maken met het veranderende klimaat?
#wetenschapisook
Jonas Lembrechts neemt deze week de Instagram-account van Eos Wetenschap over. Onder #wetenschapisook toont hij ons de avontuurlijke kant van zijn onderzoek.