De Jonge Uitdagers
De Jonge Uitdagers


Jouw pony komt oorspronkelijk van Azië: hoe paarden Europa hebben bereikt
Duizenden jaren geleden, in het verre Azië, temde de mens paarden voor het eerst. Daarna verspreidden paarden zich razendsnel over de wereld. Een team van onderzoekers uit Barcelona ontdekte dat dit kwam omdat mensen paarden op een slimme manier fokten, waardoor ze zich veel sneller voortplantten. Zo maakte dit krachtige dier de reis van de uitgestrekte Aziatische steppes helemaal tot aan de manege.


Zeeschildpadden leggen hun eieren vroeger door de opwarming van de aarde
Onze aarde wordt steeds warmer, en dat merken zeeschildpadden ook. De stranden waar ze hun eieren begraven, worden heter. Om de hitte voor te blijven, leggen ze hun eieren nu eerder in het jaar. Zo krijgen hun baby’s een betere kans om op te groeien en proberen ze hun soort te redden.


Stoere vrouwen in de wetenschap
Op Internationale Vrouwendag vieren we de kracht, moed en doorzettingsvermogen van vrouwen over de hele wereld. Ooit gingen mensen ervan uitgingen dat wetenschap enkel voor mannen was. Gelukkig weigerden dappere Belgische vrouwen zich daarbij neer te leggen. Zij openden de deuren voor jonge meisjes over de hele wereld.

Op safari in huis: in de buitenmuren
In elk hoekje en gaatje kunnen er verrassingen schuilen. Niet enkel in huis, maar ook aan de buitenkant kan je speciale dieren spotten. Als je goed zoekt, kan je in kleine gaatjes vleermuizen tegenkomen.

Op safari in huis: de kelder, een koud en vochtig paradijs
Zorg dat de batterijen van je zaklamp zijn opgeladen, want we gaan afdalen naar een donkere en vochtige plek: de kelder. Deze omgeving is de perfecte broedplek voor verschillende wezens.

Op safari in huis: de bewoner van je slaapkamer
Je denkt misschien dat je slaapkamer alleen van jou is, maar niets is minder waar. Terwijl jij slaapt, is er een kleine, zoemende bezoeker actief. Je ligt net lekker in bed en dan... zzzzzzz! Daar is die vervelende mug weer. Maar wist je dat deze kamergenoot eigenlijk heel slim is en wetenschappers fascineert?

Op safari in huis: de geliefde keuken
Ontdekkingsreizigers gaan naar wilde, onbekende gebieden, maar wat als je alleen maar om je heen hoeft te kijken... in je eigen huis? Onder je bed, achter de kast en zelfs in de badkamer wonen honderden wezens. Deze week zoeken we naar dieren in de keuken.

De magie van het handschrift: schrijven helpt je onthouden
We werken steeds meer met de computer, tablet of smartphone, maar onderzoek toont aan dat pen en papier toch je belangrijkste gereedschappen zijn in de les. Als je met de hand schrijft, leer je beter en onthoud je meer.

Kunnen supersnelle sprinters sneller sprinten?
We zien sprinters records breken tijdens de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen, maar wat is écht de snelst mogelijke tijd? Nederlandse wiskundigen hebben de maximale snelheid voor de 100 meter sprint ontdekt: 9,56 seconden voor mannen en 10,34 seconden voor vrouwen.

De dino-doder uit de ruimte
Ongeveer 66 miljoen jaar geleden veranderde plots het leven op onze planeet. Een reusachtige ruimtesteen sloeg in op aarde en doodde bijna alle dinosaurussen en planten in één klap. Wetenschappers hebben ontdekt dat de reusachtige planetoïde niet zomaar uit de ruimte viel. Nee, hij kwam van héél ver weg!

Een robot met een tong: de superslimme proever
Wetenschappers hebben een 'elektronische tong' gemaakt die drankjes kan testen en vertellen wat erin zit. Aan de hand van chemische sensoren vertelt een machine hoe vers of vervuild een drankje is.

Leer de 8 planeten uit ons zonnestelsel kennen
Ons zonnestelsel bestaat uit acht planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Van Venus met zijn ijzeren kern tot de ringen van Saturnus; elke planeet heeft haar eigen kenmerken. Leer ze hier kennen!

De Mount Everest groeit. Hoe kan dat?
De Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, groeit nog steeds. Maar hoe komt dat? Wetenschappers hebben ontdekt dat een rivier hier een grote rol in speelt. Maar hoe meten ze deze groei en moeten klimmers onderweg naar de top nóg langer omhoog klauteren?

Dieren bepalen hoe de natuur eruit ziet. Hoe doen ze dat?
Dieren zijn echte bouwmeesters van de natuur. Meer dan 600 soorten helpen mee om de wereld om ons heen te vormen. Ze graven, bouwen, stampen en sleuren, en zo veranderen ze het landschap op verassende manieren.

Rotsen vormen een verborgen huis voor dieren en planten
Rotsen zijn niet zomaar harde, koude stenen. Ze vormen een thuis voor allerlei bijzondere planten en dieren. Wetenschapper Sarane Coen klimt als een echte ninja op de rotsen en onderzoekt die verborgen wereld.

De geur van het oude Egypte: mummies ruiken houtig en zoet
Mummies zitten vaak meer dan 3000 jaar in sarcofagen. Na zolang in een afsloten kist te zitten, zou je denken dat de mummie zou stinken. Maar in plaats daarvan, ruik je iets verrassends: een mix van hout, kruiden en zoetigheid. Dit is precies wat wetenschappers ontdekten toen ze de geuren van mummies onderzochten.

Zijn zebra’s zwart en wit of wit en zwart? Het raadsel is opgelost!
Zijn zebra’s wit met zwarte strepen of juist andersom? Wetenschappers hebben eindelijk het antwoord gevonden op die vraag! En niet alleen dat: ze weten nu ook dat de beroemde strepen veel meer zijn dan alleen een modieuze look.

De kleinste pasta ter wereld helpt je wonden genezen
Wetenschappers hebben pasta ontwikkeld die zo klein is, dat je hem niet met het blote oog kan zien. Ze noemen het ‘nanotini’. Je zult deze pasta niet terugvinden in de supermarkt, maar misschien wel in het ziekenhuis. De nanotini zou gebruikt worden als verband en zou helpen om wonden beter te genezen. Maar hoe kan zo'n piepkleine pasta helpen bij genezing?