Lies Gommers
Meest behandelde onderwerpen:
“Trots kan verschillen benadrukken, maar het is ook een motor voor gelijkheid”
Martha Claeys heeft met haar boek Trots de Socratesbeker van 2024 gewonnen. Eos sprak haar vorig jaar over de twee kanten van die emotie. “Veel vormen van doorgeslagen trots beginnen volgens mij bij een gebrek aan zelfliefde.”
Nieuwe technologie meet hoe goed iemand spraak verstaat: ‘Belangrijk voor de taalontwikkeling van de allerkleinsten’
Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelden een nieuwe technologie waarmee ze via hersengolven kunnen meten hoe goed iemand spraak verstaat. Dat is vooral goed nieuws voor heel jonge kinderen met gehoorproblemen, bij wie de technologie voor de eerste keer met succes werd uitgetest.
'Suïcidaal gedrag is erg complex. De breinstructuur is één factor die hieraan kan bijdragen'
Bij sommige jongeren met suïcidale gedachten en gedragingen is er een subtiel maar significant verschil in de hersenstructuur, zo blijkt uit onderzoek. 'Het resultaat vertelt wellicht meer over de mechanismen bij suïcidaal gedrag in een specifieke subgroep', zeggen postdoctoraal onderzoeker Laura van Velzen (universiteit Melbourne) en hoogleraar Anne-Laura van Harmelen (universiteit Leiden).
Last van een winterdepressie? Dit gebeurt er in je brein
Onderzoek bij muizen toont aan hoe een specifiek gebied in de hersenen zich aanpast als de dagen korter worden.
Vasten kan helpen bij de behandeling van angststoornissen
Vasten kan het succes van blootstellingstherapie bij angststoornissen aanzienlijk vergroten. ‘Het is een veelbelovende, gemakkelijke, veilige en goedkope manier om de behandeling te versterken’, zegt experimenteel psycholoog Silvia Papalini (KU Leuven).
“Een kind is nooit als enige verantwoordelijk voor zijn agressieve gedrag”
Bepaalde biologische factoren kunnen agressie bij kinderen veroorzaken. “Onstekingsprocessen bijvoorbeeld kunnen samenhangen met agressief gedrag”, zegt biologisch psycholoog Fiona Hagenbeek.
“Sint en Piet hebben altijd een boodschap, hoe je ze ook voorstelt”
Moeten we het sinterklaasfeest drastisch aanpassen? Of verliezen we dan een mooie traditie? De gemoederen lopen hoog op. “In plaats van ons blind te staren op de huidige symbolen en de geschiedenis, zouden we ons beter afvragen of het sinterklaasfeest wel een feest is voor alle kinderen.”
Hersenen zijn meest vatbaar voor leesontwikkeling in de eerste twee jaren van basisonderwijs
De gebieden die het leesnetwerk in de hersenen vormen, ontwikkelen zich het meest in het eerste en tweede leerjaar. Dat blijkt uit een jarenlange studie van KU Leuven, in samenwerking met technologiebedrijf Icometrix. De resultaten onderstrepen het belang van een vroege interventie bij leesproblemen zoals dyslexie.
Minder piekeren en betere keuzes door breinstimulatie
Het prikkelen van de prefrontale cortex leidt tot minder piekergedachten en minder spijt over gemaakte keuzes, blijkt uit recent onderzoek aan de Universiteit Gent.