Manuel Sintubin
Manuel Sintubin is professor in de geologie, verbonden aan het Departement Aard- en Omgevingswetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij onderzoekt diverse aspecten van onze ‘actieve’ planeet. Hij en zijn team bestuderen processen die zich voordoen wanneer continenten met elkaar botsen en uitgestrekte bergketens vormen of zware aardbevingen veroorzaken, zowel in een ver verleden als vandaag de dag.
Meest behandelde onderwerpen:
Vooruitblik 2024 - Wordt ‘witte’ waterstof de hype van het jaar?
Witte of natuurlijke waterstof uit de bodem kan een onuitputtelijke bron van energie worden.
‘Snelle wetenschap dankzij Twitter’
Meer dan ooit stond ik dit jaar versteld van de snelheid waarmee de wetenschap open en transparant gedeeld wordt via digitale kanalen, in het bijzonder de sociale media.
De aardbeving te veel?
Zondagavond vond in Mol opnieuw een aardbeving plaats met een kracht van 2.1 op de schaal van Richter. Ze werd veroorzaakt door activiteit van een geothermiecentrale van het Vlaamse onderzoekinstituut VITO. Deze keer werd ze gevoeld door inwoners van het nabijgelegen Dessel. Is dit de schok te veel voor de geothermiecentrale?
De mens was ooit verantwoordelijk voor een klimaatafkoeling
Hoewel die afkoeling een bijzonder luguber kantje had, kunnen we er toch uit leren om de huidige klimaatcrisis aan te pakken.
De dag dat de mens de Aarde ontdekte
"We came all this way to explore the Moon, and the most important thing is that we discovered the Earth". We schrijven 24 december 1968, exact 50 jaar geleden. Aan boord van Apollo 8 beleven de drie astronauten een onvergetelijk moment wanneer ze de Aarde zien opkomen boven het maanoppervlak. De astronaut William Anders beseft het belang van dit moment, grijpt naar zijn camera, en legt het moment vast op film. De Earthrise foto is een feit. Deze foto zal de manier waarop de mens naar de Aarde kijkt, voorgoed veranderen. Zonder enige schroom kunnen we dan ook van een kantelmoment voor de mensheid spreken.
2018, het jaar van de aardbeving
2018 moet nog beginnen en het werd onlangs in de media al uitgeroepen tot het jaar van de aardbeving. Blijkbaar niet in het vooruitzicht van het uitkomen van mijn boek over aardbevingen, maar omdat geologen blijkbaar verwachten dat 2018 een rampenjaar wordt door een ‘forse' toename van het aantal zware aardbevingen. Maar is dat zo?
Camerino persempre
Drie dagen lang rondtoeren in het gebied in Centraal-Italië dat recent getroffen is door een aardbevingsstorm, laat je zeker niet onberoerd. Vooral het bezoek aan de 'rode zone' van het stadje Camerino, een vergeten aardbevingsramp, illustreert weerom hoe wispelturig het noodlot kan zijn.
Nu ook geïnduceerde aardbevingen in Vlaanderen
Sinds kort weten we dat ook Vlaanderen zijn eerste geïnduceerde aardbevingen heeft gekend. Moeten we nu in paniek slaan?
Seismische dreiging in gebieden met geïnduceerde aardbevingen
Het inschatten van de seismische dreiging is dé maatschappelijke opdracht van aardbevingswetenschappers. Dit blijkt een uitermate moeilijke en complexe uitdaging te zijn die aardbevingswetenschappers al decennia lang achtervolgt.