Mariska van Sprundel
Meest behandelde onderwerpen:
Elektronische neus ruikt ziektes
De elektronische neus begint aardig rond te snuffelen in de medische wereld. Het apparaatje heeft onlangs weer laten zien darmontstekingen te kunnen ‘ruiken’. Hoe staat het met de technologie? Kunnen we de elektronische neus binnenkort verwachten in het ziekenhuis?
Hoe sterk staat Europa tegen ebola?
In het Westen slaat de ongerustheid toe, nu er in de VS en Spanje ebola-besmettingen plaatsvonden. Zijn de rijke westerse landen met hun superieure gezondheidszorg voldoende voorbereid op een uitbraak van het virus?
Wakker worden op de operatietafel
Het komt zelden voor, maar het gebeurt: 1 op ruim 19.000 mensen wordt wakker tijdens een operatie. Hoe kunnen anesthesisten dat aantal naar beneden schroeven?
Hoe het wilde konijn een tam schootdier werd
Sinds hun domesticatie 1.400 jaar geleden zijn tamme konijnen niet meer bang voor mensen. Hoe uit die omslag in gedrag zich in het DNA? Nieuw onderzoek geeft antwoorden op de genetische vragen rondom domesticatie.
Je herkent leven als je het ziet. Maar wat is het?
Iedereen weet: een steen leeft niet en een insect wel. Maar kun je uitleggen waarom dat zo is? Wetenschappers uit verschillende disciplines worstelen al tientallen jaren om een definitie te vinden voor leven.
Genetische vingerafdruk bestaat 30 jaar
Dertig jaar geleden ontdekte geneticus Alec Jeffreys een methode om personen van elkaar te onderscheiden op basis van hun DNA. Met deze genetische vingerafdruk is ieder mens op aarde te identificeren.
Schimmels maken cosmetica groener
Enzymen uit schimmels moeten de productie van shampoo, parfum en andere cosmetica groener maken.
De barbaarse dodelijke injectie
Voor een ter dood veroordeelde in Oklahoma (VS) werd de pijnloos geachte dodelijke injectie vorige week een ware lijdensweg. Wat doet het gif met je lichaam? En is een injectie met gif eigenlijk wel de meest humane manier om iemand te doden?
Ebola: is er een vaccin in het vizier?
Ebola blijft slachtoffers maken in Afrika. Een geneesmiddel is er niet. Een vaccin evenmin. Gebeurt er nog iets aan het wetenschappelijk front om het virus in de kiem te smoren?