Mariska van Sprundel
Meest behandelde onderwerpen:
Vergeet het dieet, volg je gevoel
Het enige blijvende effect van diëten is dat je je ellendig voelt. Stop met calorieën tellen en eetregels, zeggen de aanhangers van intuïtief eten. Eet gewoon als je trek hebt en stop als je vol zit. Werkt die aanpak?
Experimentele therapie gaat alzheimer te lijf met licht en geluid
Amerikaanse neurowetenschappers ontwikkelden een therapie met licht en geluid tegen alzheimer om de eiwitklonters in het brein af te breken. Bij zieke muizen helpt het, hun geheugen knapt ervan op. De eerste klinische proeven zijn gestart.
Je brein aan de anticonceptie: wat de pil doet met emoties en gedrag
Dat de pil beschermt tegen zwangerschap weten we, maar wat is de invloed op hersenen, sociaal gedrag en emoties? Daar is nog nauwelijks onderzoek naar gedaan. Aandacht voor de psychologische effecten is aan het groeien.
Agressieve bananenschimmel in de kraag gevat
Bananenplanten over de hele wereld verwelken door de panamaziekte. Amsterdamse biologen vonden een eiwit dat de verantwoordelijke schimmel zo agressief maakt. Hoe meer kennis van de schimmel, hoe meer kansen hem te stoppen.
‘Wie gezond leeft, stigmatiseert mensen die dat niet doen’
Een gezonde leefstijl is een morele norm geworden, vindt sociaal psycholoog Susanne Täuber. Ze ontdekte dat ‘goede’ mensen die aan de norm voldoen, de rokers en dikkerds buitensluiten.
De link tussen omega-3 vetzuren en autisme blijft vaag
De vetzuren uit vette vis staan in de belangstelling als mogelijke behandeling voor stoornissen in de hersenontwikkeling.
Eten we straks allemaal zeewierburger?
Verstopt in een burger is het spul al te krijgen. Maar hoe serieus is de optie om massaal wier te telen en eten?
Hooikoortsalarm!
Het wordt mogelijk een jaar met hoge concentraties pollen. Dat voorspellen Utrechtse wetenschappers op basis van de voorjaarstemperaturen van vorig jaar.
Homo zijn zit in de genen
Die conclusie rolde uit de grootste studie ooit naar de link tussen DNA en seksuele oriëntatie in mannen. In hoeverre weten we nu hoe seksuele oriëntatie tot stand komt?