Melissa Vanderheyden
Melissa Vanderheyden is coördinator van Eos Tracé.
Meest behandelde onderwerpen:
Winterdipje of depressie?
Iedereen heeft wel eens een minder vrolijke dag, maar bij drie procent van de bevolking in de noordelijke delen van Europa, Amerika en Azië gaat het ook echt om een seizoensafhankelijke depressie. In medische termen: seasonal affective disorder of SAD.
Narcose doet meer dan je in slaap brengen
Onze hersencellen communiceren minder onder narcose. Dat kan verklaren waarom anesthesie soms problematisch is bij kinderen en senioren.
Omgeving verpest gezonde voornemens
Ook al weten we dat het ongezond is en hebben we er geen zin in, toch verleidt reclame ons tot het eten van vette snacks.
Twee soorten agressie
Zijn we van nature vredelievend en verpest door de maatschappij, of houdt de samenleving het geweld juist onder controle?
Straf zet niet aan tot betere samenwerking
Samenwerkingsverbanden liggen aan de basis van de menselijke maatschappij. Dat wil niet zeggen dat samenwerken gemakkelijk is: het gaat vaak ten koste van het individueel belang.
Armband maakt grootschalig en langdurig slaaponderzoek mogelijk
Om slaappatronen te analyseren, hebben onderzoekers nu een slaaplaboratorium nodig. Dat heeft nadelen, in een lab slaap je bijvoorbeeld niet zo lekker als thuis. Een armband is de oplossing.
Ontstekingen kunnen Alzheimer stimuleren
Van je eigen immuunsysteem moet je het hebben. Eiwitten die gevormd worden bij een ontsteking, stimuleren de ophoping van β-amyloïde in de hersenen.
Burgerwetenschappers onderzoeken Surinaamse slavengeschiedenis
Historici Coen van Galen (Radboud Universiteit) en Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit van Suriname) riepen de hulp van vrijwilligers in om de slavenregisters van Suriname openbaar te maken. Dat die zó enthousiast zouden zijn, hadden ze niet durven dromen. ‘We zijn twee maanden eerder klaar dan verwacht.’
Antilichamen moeder sturen mogelijk de seksuele voorkeur van kind
Hoe meer oudere broers, hoe groter de kans dat de volgende zoon homoseksueel is. Dat komt door een antistof die de moeder aanmaakt, denken Canadese wetenschappers.