Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Koolmezen leren meer als ze verhuizen
Koolmezen zijn slimme vogels. Ze observeren hun omgeving en elkaar, en ontdekken zo vlot de kortste wegen naar voedsel. Wanneer mezen verhuizen, zijn ze nog gevoeliger om nuttige trucjes van hun nieuwe buren op te pikken.
Oceaan sputtert in het wegwerken van record CO2-uitstoot
De CO2-uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen bereikte in 2024 met 37,4 miljard ton of een stijging van 0,8% t.o.v. 2023, een nieuw record. Tevens blijkt de oceaan, normaliter goed voor de opname van een kwart van die uitstoot, dit jaar die rol minder goed te hebben vervuld.
Deze bacterie produceert het dodelijkste gif ter wereld, ook wel bekend als botox
De bacterie Clostridium botulinum maakt het dodelijkste gif dat we kennen: botuline. Verrassend genoeg redt het ook mensenlevens én gebruikt de schoonheidsindustrie het om rimpels te verbergen.
Olifant pest soortgenoot door tuinslang te saboteren
Olifanten zijn meesters in het gebruiken van gereedschap. En ze kunnen elkaar daarbij dwarsbomen.
‘Zowat elke week ontdekt een liefhebber een nieuwe soort’
Hoe gaat het met de huismus? Welke nieuwe vlindersoorten duiken op nu het klimaat verandert? En welke gaan achteruit? Onmogelijk daar iets over te zeggen zonder de tienduizenden Vlamingen die allerlei planten en dieren die ze zien, melden, zegt Wouter Vanreusel van Natuurpunt.
Mijn kijk op de wereld is verbreed. Meer hoeft citizen science niet te zijn
Sinds ik enkele jaren geleden de populaire app ObsIdentify op mijn smartphone heb gedownload, duren onze familiewandelingen minstens twee keer zo lang.
Eos Grijze Cellen presenteert: Gezonde natuur
Dat de natuur waardevol is voor de mens, is al sinds enkele decennia duidelijk. Maar hoe zit die relatie tussen menselijk welzijn en natuur nu juist in elkaar? Je hoort het van drie experts op de Dag van de Wetenschap in de zoo van Antwerpen.
Burgers aan het werk als houtdetectives
Michèle en Frank zijn twee gedreven burgerwetenschappers die zich het afgelopen jaar hebben ondergedompeld in de fascinerende wereld van de houtanatomie. Luiza Mitrache van het AfricaMuseum sprak hen over de uitdagingen en ontdekkingen van hun werk: ‘De eerste keer dat we de microscopische beelden zagen, was echt een wow-moment!’
Europese bosplanten schuiven westwaarts door stikstof: ‘Unieke planten worden weggeconcurreerd’
Vooral stikstof, en pas in tweede instantie de klimaatverandering, is de belangrijkste oorzaak van de verschuiving in verspreiding van veel plantensoorten. Dat toonden Pieter Sanczuk (UGent) en zijn collega’s met de databank van vegetatie-opnames forestREplot.
Meten geeft macht
Wetenschapsjournalist Liesbeth Gijsel deed tien jaar geleden voor het eerst mee met een burgerwetenschapsproject. Inmiddels ziet ze citizen science als een kans om iets te ondernemen. Want meten is weten, en kennis kan leiden tot verandering.
Dansende duikboten
Plankton dat afhankelijk is van zonlicht om te overleven, kan zich zonder ledematen of aandrijving naar het oceaanoppervlak bewegen. De microscopisch kleine organismen hebben wel een geheim wapen: ze kunnen zichzelf oppompen als een ballon.
Een vrouwtje als afleidingsmanoeuvre
Mannetjesmuizen die een pak rammel dreigen te krijgen van een ander mannetje, gebruiken een vrouwtje om de aandacht van het agressieve mannetje af te leiden en zo een nakend conflict te vermijden.
Wat vertellen kasseien en bakstenen over ons verleden?
Als de kasseien op onze wielerheuvels konden praten, dan zouden ze niet alleen vertellen over heldendaden van Tom Boonen of Lotte Kopecky. Ze nemen ons ook mee miljoenen jaren terug in de tijd. Geoloog Jasper Verhaegen vertelt in deze aflevering over de geschiedenis van onze grond.
Teamwork of egoïsme? ZOO Antwerpen onderzoekt samenwerkende stokstaartjes
“Kunnen stokstaartjes echt zo goed samenwerken?” Die vraag is de hoeksteen van een nieuw wetenschappelijk onderzoek in ZOO Antwerpen. Met een 3D-printer ontwikkelden de onderzoekers een speciaal apparaat om de dieren een unieke uitdaging voor te leggen. Werken ze effectief samen om allebei een beloning te krijgen? Of kiezen ze voor hun eigenbelang en druipen ze af zonder succes?
Met een enkele kokosnoot in de hand, beplant je het hele land
Er is geen plant in de wereld die op meer vakantiefolders staat dan de kokospalm, het symbool voor een tropische strandvakantie. Het klinkt dus misschien wat raar, maar in de tropen is er een tekort aan kokosnoten – niet aan noten om op te eten, maar wel om te planten. Gelukkig ontwikkelden we een manier om met een enkele kokosnoot een heel veld vol te planten.
Octopussen lijken vissen te rekruteren als jachtgezellen
De enigmatische wezens met acht armen en drie harten coördineren hun team en straffen opportunistische leden zelfs met een welgemikte stomp van een tentakel.
Bijzondere vis gebruikt poten om de zeebodem te proeven
De poon is in veel opzichten een fascinerend wezen. Zo heeft de vis die op de zeebodem leeft poten met smaakpapillen in verwerkt.
Waarom “wortels” beter werken dan “stokken” bij ecolabels
Hoe dragen ecolabels op voedselproducten bij aan de welvaart van boeren? We doken in het ontwerp van deze labels en ontdekten dat de zogenaamde “wortels” het meest effectief zijn in het verhogen van de inkomsten van gecertificeerde boeren.