Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Een smartwatch voor planten
Tomatenplanten in Vlaamse proeftuincentra dragen momenteel sensoren die de beweging van hun bladeren oppikken. Zo kan een teler op termijn de ideale temperatuur, licht- en waterhoeveelheid voorzien en snel ingrijpen bij stress.
Is een zebra zwart met wit of wit met zwart?
Met haar monochrome vacht is de zebra ongetwijfeld een van de meest iconische dieren van het Afrikaanse continent. Maar eerlijk: zijn het nu witte strepen op een zwarte vacht of zwarte strepen op een witte vacht?
Snavels zijn geen gevoelloze eetstokjes
Zeevogels, zoals pinguïns en albatrossen, hebben zeer gevoelige snavels die hen kunnen helpen bij het vinden van voedsel.
Duikende hagedis gebruikt ‘duikfles’ om onder water te schuilen voor roofdieren
De wateranolis (Anolis aquaticus) kan een luchtbel op zijn neus vasthouden wanneer hij onder water duikt.
Dag potvis! Dag mens!
Wetenschappers proberen om de taal van potvissen te ontcijferen. Een beter begrip van hun communicatie en gedrag geeft niet alleen een inkijk in hun wereld, maar ook in hoe wij als mens naar de fascinerende zeezoogdieren kijken.
De truffel: meer dan een culinaire delicatesse
Met een prijs van meer dan duizend euro per kilogram zijn truffels een ware delicatesse. Maar het onderzoek naar truffels onthult ook een fascinerend verhaal over de samenwerking tussen planten en schimmels, cruciaal voor het meeste leven op aarde.
Vertrekt straks de laatste trekvogel?
Trekvogels hebben moeite met hun trektocht aan te passen aan een snel veranderende omgeving, waardoor hun aantallen afnemen. Onze nachtzwaluw houdt vast aan zijn bestemming, maar is onderweg wel flexibel. Dat kan de sleutel zijn tot zijn overleving.
VIDEO: Palingen ontsnappen uit maag van roofvis
Sommige jonge Japanse palingen die worden ingeslikt door een roofvis, slagen erin om terug uit de maag van hun belager te ontsnappen. Biologen konden de bijzondere Houdini-truc filmen.
Wat witoorpenseelapen ons leren over menselijke taal
Om elkaar niet kwijt te raken in het dichte gebladerte van de jungle, roepen witoorpenseelaapjes elkaar bij naam. Dit uniek vermogen biedt inzichten in de ontwikkeling van menselijke taal.
Hoe sociale media de natuur schaden
Foto's en filmpjes van dieren en planten doen het goed op sociale media. Bij de jacht op het perfecte plaatje en bijhorende likes gaan fotografen steeds verder. Die competitieve dynamiek op sociale media maakt dat kwetsbare soorten en natuurgebieden onder druk komen te staan.
Tijd voor klimaatrechtvaardigheid
Sympathiek uitgedragen of niet, de boodschap dat de uitstoot van broeikasgassen onverminderd naar omlaag moet, blijft urgent.
Microscopische spelers met macroscopische (klimaat)impact
Vaak denken we bij klimaatopwarming aan grote, zichtbare veranderingen zoals smeltende ijskappen of stijgende zeespiegels. Maar wist je dat zelfs de kleinste organismen op aarde, microben, een enorme impact hebben op het klimaat?
Moraal- of koraalridders? In de bres voor het kwetsbare koraal
De duikers in het rifaquarium van ZOO Antwerpen helpen het evenwicht in het kunstmatige koraalrif te bewaren. Waar moeten ze allemaal op letten?
Spin gebruikt gevangen vuurvliegjes om nog meer prooien te lokken
Wielwebspinnen manipuleren de signalen van gevangen vuurvliegjes om nog meer prooien naar hun web te lokken.
Halen we binnenkort onze geurstoffen uit de darmflora van kevers?
Kevers die hout eten zetten dit in hun darmen om in waardevolle stoffen. Door het microbioom van deze kevers te bestuderen en in bioreactoren na te bouwen, kunnen duurzame, biobased chemicaliën geproduceerd worden uit plantaardige afvalstromen.
Hoe de mens de evolutie van andere dieren beïnvloedt
De mens verandert niet alleen de leefomgeving van andere soorten. We veranderen ook de diersoorten zélf.
Onzekerheid over onze Belgische bodem remt duurzame energieopslag
Er is veel ruimte in de ondergrond voor opslag van thermische energie maar spijtig genoeg verhindert onzekerheid nog te vaak de toepassing. Tijd om die boeman te ontmaskeren.
Het groene goud van de toekomst
Waarom noemen wetenschappers microalgen wel eens 'het groene goud'? Wel, naast biobrandstoffen en astronautenvoeding kan je er ook zonnecrème mee maken. Zo bevatten deze kleine algen bevatten die hen beschermen tegen zonlicht, wat ook voor de mens van pas kan komen. Helaas maken ze van nature te weinig van die stofjes aan. Elke Vereecke (ILVO - UGent - FWO) onderzoekt hoe we microalgen kunnen telen boordevol van die zonlichtwerende stofjes. Ontdek in deze video hoe ze dat doet!