Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Vostokmeer wemelt van aards leven
Ondanks de extreme omstandigheden lijken duizenden microben, en zelfs enkele meercelligen, goed te kunnen gedijen in Antarctica’s bekendste meer.
Motten hebben complex liefdesspel
Motten imiteren het geluid van hun aartsvijand, de vleermuis, om een partner te strikken. Dat blijkt uit een Deens-Japans onderzoek, beschreven in het vakblad Scientific Reports.
Monster van Loch Ness is geologische illusie
Het voorhistorische monster dat het meer van Loch Ness in Schotland onveilig zou maken, is een trompe-l’oeil, veroorzaakt door seismische activiteit.
Wetenschapscommunicatie bekroond
Ornitholoog Didier Vangeluwe en filosoof Johan Braeckman zijn de winnaars van de eerste Academieprijzen voor wetenschapscommunicatie, een nieuw initiatief waarmee de Koninklijke Vlaamse Academie onderzoekers wil aansporen meer naar buiten te treden.
Oplossen is geen oplossing
Het gebruik van detergenten na een olieramp schaadt vissen.
Meest complete mensapenstamboom
Onderzoekers publiceerden deze week de tot nu toe grootste catalogus van genetische diversiteit bij mensapen.
Veelzijdige verentooi versnelt evolutie
De Europese spreeuw is een mooi beest, maar in vergelijking met de kleurrijke leden van haar uitgebreide Afrikaanse familie een saaie vogel. Hoe komt dat?
Microben laatste wezens op aarde
Bacteriën en andere microben die diep onder grond wonen, zullen de laatste wezens op de aarde zijn als over miljarden jaren een einde aan onze planeet komt.
Kernproeven helpen legaal van illegaal ivoor te onderscheiden
Door het gehalte aan radioactieve koolstof in slagtanden te vergelijken met de evolutie van de concentratie in de atmosfeer, kunnen wetenschappers de leeftijd van slagtanden achterhalen.
Zinderende zintuigen
Bloemen kunnen elektrisch communiceren met potentiële bestuivers. En zij zijn niet alleen, ook heel wat dieren gebruiken elektrische velden om zich te oriënteren.
Zon, zee en afval
Onze zeeën bulken van het plastic. Onderzoekers van UGent hebben net een inventaris klaar van het plastic afval in onze Noordzee.
Pesticiden té doeltreffend
Pesticiden kunnen de biodiversiteit van ongewervelden in plaatselijke rivieren halveren.
Steeds meer neushoorns gedood in Zuid-Afrika
Stropers in Zuid-Afrika hebben dit jaar al 428 neushoorns gedood.
Moderne leven lokt dieren in de val
Alsof het vernielen van habitats en het veranderen van het klimaat nog niet voldoende was, sturen ook de talrijke menselijke nieuwigheden de natuur in de war.
Prehistorische buikspieren
Deze primitieve vis bezat krachtige nek- en buikspieren, een ontwikkeling die nu wordt toegeschreven aan recentere landdieren.
Hoe de fruitvlieg kiest
Amerikaanse wetenschappers hebben ontrafeld hoe fruitvliegen voedsel met weinig zout boven zout voedsel verkiezen.
Versnelling, niet snelheid, maakt jachtluipaard topjager
De jachtluipaard behaalt zelden de topsnelheid waar hij voor bekend staat.
Beheersovereenkomsten met landbouwers goed voor bestuivers
Bijen, zweefvliegen en vlinders profiteren van maatregelen om de biodiversiteit op het platteland te verhogen. Dat besluiten Nederlandse wetenschappers in een overzichtsstudie naar de efficiëntie van beheersovereenkomsten.