Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Zeevogels volgen elkaar tijdens het vissen
Zo weten ze wanneer ze het best het water induiken om een prooi te vangen.
Biotechnologie in de kunst
Wim Delvoye en Jan Fabre waren niet de eerste kunstenaars die zoogdieren, insecten en micro-organismen gebruikten. Biotechnologie speelt al millennialang een rol in kunst.
Pleidooi voor meer dode dieren
Raven Onzea (Hogeschool PXL) bestudeerde voor zijn bachelorproef twee ontbindende reekadavers: “De impact van zo’n kadaver op zijn omgeving is verbazingwekkend. Toch worden er nog altijd dode dieren weggehaald uit onze natuurgebieden.”
Braziliaanse bijen sterven massaal
De bijensterfte wordt veroorzaakt door een versoepeling van het pesticidenbeleid in Brazilië.
Moet 90 procent van onze huizen tegen de vlakte?
Klimaatneutraal zijn tegen 2050, betekent dat 90 procent van de Vlaamse huizen moet worden afgebroken, beweerde Europees parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) onlangs. Klopt dat?
Paling in 't rood
Onze paling is dramatisch achteruit gegaan omdat obstakels, zoals sluizen, de dieren verhinderen naar zee te zwemmen om zich voort te planten. Meer dan de helft van de palingen slaagt er namelijk niet in de zee te bereiken.
Zal er in de toekomst nog voldoende drinkwater zijn?
Is het realistisch dat er op een dag geen water meer uit de kraan komt? En hoe kan de wetenschap dat droge scenario vermijden? Ik vroeg het aan Marjolein Vanoppen, waterwetenschapper aan de Universiteit Gent.
Hoge mate van biodiversiteit in bergstreken verklaard
Bergstreken beslaan slechts een kwart van het aardoppervlak, maar herbergen 85 procent van alle soorten flora en fauna op de wereld.
De grappigste natuurfoto's van 2019
De Comedy Wildlife Photography Awards bekronen elk jaar natuurfoto's waarin dieren zich van hun grappigste kant laten zien. Dit zijn enkele van de finalisten.
Mannetjesbij verblindt bijenkoningin tijdens paring met gif
Het gezegde ‘liefde maakt blind’ gaat dus letterlijk op voor de honingbij.
Doen pesticiden mezen de das om?
In dode mezen worden sporen van meer dan dertig pesticiden teruggevonden. Of die de oorzaak van de sterfte zijn, is niet duidelijk. ‘Dit is verrassend, maar nog niet zorgwekkend.’
Help mee met onderzoek naar spinnen in de stad
Verschilt de spin in de stad van haar soortgenoten op het platteland? Een nieuw burgerwetenschapsproject wil het met jouw hulp uitzoeken.
Nieuw graansoort is duurzaam en klaar voor de toekomst
Wetenschappers ontwikkelden een nieuw gewas dat de landbouw moet verduurzamen en beter bestand is tegen het veranderende klimaat.
Minder salamanders worden volwassen
Door klimaatverandering ontstaan er piekbuien waardoor het water in de bovenloop van beken sneller gaat stromen. De salamanderlarven spoelen weg en komen niet tot ontwikkeling.
Hoe schuldig is de koe aan klimaatverandering?
De methaan boerende koe is het symbool geworden van onze klimaatbelastende landbouw. Is de koe onterecht het zwarte schaap?
Word jij Nature Photographer Of The Year 2019?
Nog tot en met 15 september 2019 kan je jouw natuurfoto's insturen om kans te maken op de titel "Nature Photographer of the Year 2019". Er zijn twaalf categorieën. Voor het eerst is er ook een categorie “Landschappen van de Lage Landen”.
Zo houden planten het hoofd boven water
Utrechtse biologen ontdekken hoe planten zichzelf redden van de verdrinkingsdood.
Vulkaanuitbarsting doet plankton bloeien
In 2018 verhoogde een vulkaanuitbarsting op Hawaï de toevoer van voedingsstoffen naar het plankton. Die voedingsstoffen kwamen echter niet van de lava zelf.