Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Zeldzame vogel gespot zonder hem te zien
Voor het eerst is met DNA aangetoond dat een zeldzame vogel ergens voorkomt zonder dat die is waargenomen. Zijn aanwezigheid blijkt uit de genetische analyse van een watermonster uit een plas waar de vogels drinken.
Nuttige info of ‘klimaatporno’?
De meeste extreme klimaatvoorspellingen zijn doorgaans gebaseerd op het zogenoemde RCP8,5-toekomstscenario. Dat wordt geregeld voorgesteld als het ‘business as usual-scenario, dat ons te wachten staat als doeltreffend klimaatbeleid uitblijft. Maar dat klopt niet helemaal.
Gisten kunnen veel meer dan brood en bier maken
Brood, bier, chocolade, yoghurt… Allemaal zaken die we hebben dankzij gist. Waar kunnen we gist nog voor gebruiken? Ruben Wauters van VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie vertelt het ons.
‘Buxusmotbestrijding waarschijnlijk geen oorzaak van mezensterfte’
Volgens Nederlands onderzoek is het onwaarschijnlijk dat jonge mezen sterven door vergiftigde rupsen. Jonge mezen zouden wel insecticiden kunnen binnenkrijgen via honden- en kattenharen in het nest. ‘Laat uit voorzorg geen haren achter in tuin of natuur.’
Dit zijn de winnende foto's van de Nature Photographer of the Year 2019 competitie
De Hongaarse natuurfotograaf Csaba Daróczi heeft de fotowedstrijd gewonnen en mag zich “Nature Photographer of the Year 2019” noemen.
Tienduizenden plastic pellets in Antwerpse haven
Vijftig vrijwilligers hebben zondag monsters genomen langs de Schelde. Daarin troffen ze duizenden plastic pellets aan, de grondstof voor plastic. De pellets kunnen problemen veroorzaken voor vogels en andere dieren.
Minder bestrijdingsmiddelen nodig dankzij bacteriën in plantenwortel
Een combinatie van bacteriën die in plantenwortels leven, beschermt de plant tegen infecties van schimmels. Die vondst kan op termijn bijdragen aan een duurzamere gewasproductie.
Klein brein, grootse prestaties
De gierparelhoen houdt er ondanks zijn kleine brein een complexe samenlevingsvorm op na. De vogel doet daarmee de ideeën over de evolutie van onze eigen samenleving wankelen.
Nieuwe wetenschappelijke studie moet olifantenherpes stoppen
Olifantenherpes komt voor in de natuur en in dierentuinen. ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael startten een nieuwe wetenschappelijke zoektocht naar een vaccin aan de Universiteit Utrecht.
Nieuwe studie levert sterk bewijs voor achteruitgang insecten
Zowel het aantal insecten, hun totale biomassa als het aantal soorten boert in Duitsland achteruit. Dat gebeurt vooral in landbouwgebied.
België klimaatneutraal: een energieplan - Deel 1: huidige energieproductie en verbruik
Hubert Rahier en Willy Baeyens lichten in deze reeks toe hoe ons land de overstap naar klimaatneutrale energievoorziening kan maken. In dit eerste deel nemen ze de huidige energieproductie in ons land onder de loep.
Waar wonen welke wormen? Klimaat is bepalend
Wetenschappers brengen de wereldwijde diversiteit van regenwormen in kaart.
Hoe ver staat de genetische techniek CRISPR in planten?
Kunnen we de genetische techniek CRISPR gebruiken om uitdagingen in de landbouw (pesticiden, voedselproductie) aan te pakken? Aan het woord is Joren De Ryck van het VIB-UGent Centrum voor Planten Systeembiologie
Meer broeikasgas uit veenbodem door snelle verdroging
Door klimaatverandering drogen veengronden de laatste paar eeuwen sneller uit dan voorheen. Veengebieden blijken bovendien twee keer zoveel koolstof te bevatten als eerst gedacht. Opgeteld betekent dit er meer broeikasgassen uit het veen de lucht ingaan.
Zijn dierproeven nog zinvol?
Het gebruik van dieren voor wetenschappelijk onderzoek levert vaak verhitte discussies op. Hoe zinvol of zinloos zijn die? Waarom zijn dierproeven nog altijd nodig? En wie bepaalt eigenlijk of een dierproef al dan niet mag doorgaan? Jeroen Aerts van het Infopunt Proefdieronderzoek geeft antwoord.
Welke invloed hebben data- en stroomkabels op het zeeleven?
Geen enkele zee of oceaan heeft meer telecom- en stroomkabels dan de Noordzee. Hun aantal neemt ook nog eens explosief toe, vooral door windmolenparken. Over de gevolgen voor zeeleven en milieu is weinig bekend.
Reorganisatie biodiversiteit baart zorgen
Wereldwijd neemt de variatie in soorten in rap tempo af. Vooral in oceanen gaan de veranderingen snel, waardoor het goed functioneren van het ecosysteem daar in gevaar kan komen.
Kunnen we koolstofdioxide terug uit de lucht halen?
Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan professor biogeochemie Filip Meysman van de Universiteit Antwerpen.