Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Agressieve bananenschimmel in de kraag gevat
Bananenplanten over de hele wereld verwelken door de panamaziekte. Amsterdamse biologen vonden een eiwit dat de verantwoordelijke schimmel zo agressief maakt. Hoe meer kennis van de schimmel, hoe meer kansen hem te stoppen.
Ook zeeschildpadden zitten boordevol plastic
Elk van de meer dan honderd onderzochte zeeschildpadden had minstens één stukje plastic in zijn ingewanden zitten.
Kever evolueert razendsnel
Schorreloopkevers kunnen in amper twintig generaties een stel wendbare, korte vleugels ontwikkelen. Vanuit evolutionair perspectief is dat bijzonder snel. Belgische biologen hebben nu ontdekt hoe dat komt.
Voor bijen schadelijke pesticiden tijdelijk weer toegelaten ‘om bijen te beschermen’
België staat het gebruik van enkele verboden neonicotinoïden tijdelijk opnieuw toe. 'Een win-win voor bieten en bijen.'
Philippe Huybrechts - Hoe onafwendbaar is een wereld waarin het meer dan twee graden warmer wordt?
Philippe Huybrechts (VUB) is klimatoloog en hoofdauteur bij het het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Hij geeft een overzicht van de staat van het klimaat.
Presentatie Rozemien De Troch - Klimaatverandering in België
Rozemien De Troch is klimatoloog bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en onderzoekt de impact van de klimaatverandering op het weer in België. Welk weer kunnen we de rest van deze eeuw verwachten?
De staartsimulator
Amerikaanse onderzoekers filmden achterwerken van paarden, honden, olifanten, giraffen en zebra’s voor een diepgaande analyse van zwaaiende staarten.
Stadsspin weeft fijner web
Kruisspinnen passen zich aan kleinere prooien in de stad aan.
Waarom het weerbericht nooit helemaal juist zal zijn
Als de weersvoorspellingen juist zijn, geven we zelden commentaar, maar we zijn vaak snel om te klagen wanneer ze verkeerd zijn. Zullen we er ooit in slagen het weer tot op het uur toe nauwkeurig te voorspellen?
Visgeur verjaagt muggen
Muggen leggen hun eitjes niet in poelen die ruiken naar vis, tenzij ze geen alternatief hebben.
Vogelembryo’s hebben dinokop
Ornitologen hebben twee botjes die standaard waren bij dinosauriërs, nooit kunnen terugvinden in volwassen vogels. Maar in embryo’s zijn ze nog aanwezig.
Zieke mieren moeten op verlof
Als een mierenkolonie wordt getroffen door een gevaarlijke infectie, voert ze automatisch een aantal quarantainemaatregelen in.
Gletsjers lekken massaal methaangas
De Katla is een van IJslands grootste en actieve vulkanen. Niet alleen stoot de berg grote hoeveelheden CO2 uit, door warmte en gassen produceert hij ook nog eens massa’s methaangas.
‘Ons klimaatbeleid steunt op wensdenken’
Als we van de energietransitie een succes willen maken, moeten we met een nuchtere blik de voor- en nadelen van alle opties afwegen, vindt journalist Marco Visscher. ‘Het is dringend tijd voor minder naïef optimisme en meer realiteitszin.’
Waarom veranderen bladeren van kleur?
In de herfst laten vele planten – vooral bomen – hun bladeren vallen. Waarom doen ze dat? Het lijkt zo’n verspilling.
De oceaanbodem lekt
Bij een tectonische breuk verdwijnt er drie tot vier keer meer oceaanwater in de dieper gelegen aardmantel dan oorspronkelijk werd aangenomen. Hoe blijft het zeepeil dan stabiel?
Steeds meer extreem weer
De klimaatverandering zadelt ons met meer extreem weer op. Overstromingen én watertekorten baren wetenschappers zorgen.
Antarctisch krill is bestand tegen verzuring
Door de niet aflatende CO2-uitstoot verzuren de oceanen, wat ernstige gevolgen kan hebben voor het zeeleven. Maar voor krill, kleine garnaalachtigen die aan de basis liggen van de voedselketen in zee, lijkt die vrees onterecht.