Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Smeltwater maakt beschermend drijfijs kapot
De drijvende ijskap rondom het Antarctische vasteland verhindert dat het landijs in zee schuift. Smeltwater zet die ijskap nu onder druk.
Smeltende gletsjers op Groenland leggen kostbaar zand bloot
De penibele economie op het ijseiland zou flink baat hebben bij de exploitatie van de nieuwe grondstof.
Leven is al twee miljard jaar mobiel
Jezelf op eigen kracht verplaatsen, zonder de hulp van wind, water of een andere natuurkracht, is eigen aan de meeste soorten van de levensboom.
Vis herkent zichzelf in de spiegel
Een exotische koraalvis is geslaagd in de zogenaamde spiegeltest. Maar dat betekent nog niet dat het dier ook écht zelfbewust is.
Bacteriesuiker kan glyfosaat vervangen
Een simpel suikermolecuul uit een cyanobacterie (blauwalg) werkt als een natuurlijk herbicide en remt de groei van verschillende planten en micro-organismen. De stof, die onschadelijk is voor mens en dier, kan mogelijk dienen als vervanger van het in opspraak geraakte glyfosaat.
Groene elektriciteit kampt met grondstoffencrisis
In windmolens, zonnepanelen, batterijen en elektrische auto’s zitten metalen van vaak bedenkelijke herkomst. Om onze honger naar hernieuwbare energie te stillen, zullen we er veel meer van nodig hebben en Europa wil de handen zelf niet vuilmaken. 'We zijn naïef en hypocriet.'
‘Weet je wel dat de universiteit voor mijn tijd 250 euro per uur rekent?'
Neen, daar had ik niet aan gedacht toen ik een toxicoloog voor een interview contacteerde. Of het niet de belastingbetaler is die de 250 euro ophoest, wierp ik voor de sport nog op.
Extreme neerslag volgt globaal patroon
Extreme regenbuien bij ons – en alle wateroverlast die daarbij komt kijken – kunnen worden gevolgd door fikse moessonregens in India, blijkt uit onderzoek.
Ook energiefabriekjes van plantencellen kunnen robbertje vechten
Chloroplasten zijn de (duurzame) energiefabriekjes van planten- en algencellen: ze zetten licht om in chemische energie. Maar als het moet kunnen ze de cel waarin ze leven ook helpen verdedigen.
Genoom van ‘supersalamander’ in kaart gebracht
De axolotl, een zeldzame watersalamander die alleen in Mexico voorkomt, kan zowat al z’n lichaamsdelen opnieuw laten groeien als hij deze is kwijtgespeeld of hij ze heeft gekwetst. Wetenschappers speuren naar de genen achter deze ‘regeneratie krachten’.
Nieuwe zijderoute bedreigt inheemse fauna en flora
Tezamen met mensen en vooral goederen zullen ook diersoorten uit China ‘meeliften’ op de zijderoutes, vrezen de wetenschappers.
Podcast: Het lot van de akkervogels
Fwiet! Fwiet! is de boeiende en grappige vogelpodcast van Begijn Le Bleu. In deze aflevering praat hij met Freek Verdonckt en Wouter Vansteelant van werkgroep Grauwe gors.
Uitheemse muntjak bedreigt de biodiversiteit
Een nieuwe exoot maakt zijn opwachting in Vlaanderen. De Chinese muntjak, een klein hert met opvallende slagtandjes, bedreigt de lokale biodiversiteit. Het Agentschap Natuur en Bos schakelt jagers in.
Schotse vulkaan warmde oerklimaat op
Doordat er tijdens een uitbarsting grote hoeveelheden stof, as en zwavel in de atmosfeer belanden, hebben vulkanen op korte termijn een afkoelend effect. Maar het zijn ook aanzienlijke bronnen van broeikasgassen.
Moordende mezen
Door de klimaatverandering vermoorden koolmezen vaker concurrenten.
Oceanen warmen ongelijkmatig op
De opwarming van de zeeën laat zich vooral voelen in de bovenste waterlagen. In de diepste diepzee is zelfs de kleine ijstijd nog niet verteerd.
Wanneer kanker besmettelijk is
Tasmaanse duivels lijden onder een zeldzame vorm van overdraagbare kanker. Dat komt door moleculen die de tumor maskeren.
Op zoek naar parasieten in Afrika
Voor zijn masterthesis reisde microbioloog Hans Carolus (KU Leuven) zes weken lang naar het Karibameer in Zimbabwe. Samen met een team lokale biologen zocht hij er naar zoetwaterslakken. Of beter gezegd, naar trematoden, de parasieten die zich via deze slakken verspreiden.