Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
‘Ruim onder’ 2°C opwarming, deel 2: (Hoe) kan die doelstelling nog gehaald worden?
De opwarming van de aarde beperken tot 2° C of minder vergt een snelle en volledige transitie naar een koolstofneutrale economie. Deze omschakeling is niet enkel noodzakelijk, maar ook wenselijk en haalbaar.
Bloemen communiceren actief met insecten
Bloemen verspreiden actief geurstoffen om bestuivende insecten zoals bijen en motten aan te trekken.
‘Grote lama’ krijgt eindelijk plaats op stamboom
Het fossiel werd gevonden door Charles Darwin tijdens de reis met de Beagle, maar kon nooit aan een hedendaagse diersoort gelinkt worden.
Antarctica: minder pinguins, meer planten
Het ijs op en rondom het Antarctische continent wordt op de voet gevolgd. Hoe het de dieren en planten er vergaat, is minder duidelijk. Nochtans staan ook hen grote veranderingen te wachten.
‘Ruim onder’ 2°C opwarming, deel 1: De klimaatdruppel van Donald en co?
Je zou denken dat anno 2017 iedereen inziet dat klimaatopwarming echt is en dringend moet aangepakt worden. En toch….
Waar is de olie van Deepwater Horizon gebleven?
Bij de ramp liepen meer dan vier miljoen vaten ruwe olie in de Golf van Mexico. De olie werd bestreden met een oplosmiddel. Heeft dat zijn werk gedaan?
Waarom de Wereldzadenbank cruciaal is voor onze voedselzekerheid
Smeltend poolijs veroorzaakte overstromingen bij de Wereldzadenbank op het Noorse eiland Spitsbergen. Nochtans wordt de Svalbard Wereldzadenbank beschouwd als een onverwoestbaar bolwerk.
Botanische pareltjes: vaak dichterbij dan je denkt
Op de Universiteitscampus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen, blijken heel wat botanische pareltjes te groeien... zelfs tussen de stenen van de parkings.
'Voor wat, hoort wat', ook bij chimpansees
Chimpansees doen aan ‘emotioneel boekhouden’: roept een ander dier een goed gevoel bij hen op, dan willen ze vaak iets terug doen.
Vliegkunst voorspelt eivorm
Vogeleieren zijn zonder uitzondering eivormig, maar verder is de variatie groot. Over de vraag waarom dat zo is, wordt al eeuwenlang gespeculeerd.
Wereld wordt dodelijk warm
Een derde van de wereldbevolking is minstens 3 weken per jaar aan dodelijk weer blootgesteld. Tegen 2100 is dat zowat de helft van de bevolking, schrijven wetenschappers in Nature.
Bomen als klimaataflaten
Bedrijven en overheden compenseren hun CO2-uitstoot door in het buitenland bossen aan te planten. Dat zet de plaatselijke ecologie onder druk. Wie een boom wil kopen via een organisatie denkt beter twee keer na.
Overal plastic
Plastic is letterlijk overal: van de diepste oceaan tot in het ijs van de Noordpool. Om te vermijden dat onze wereld één grote plastic vuilnisbelt wordt, moeten we evolueren van een opruim-modus naar een vermijd- en hergebruikmodus.
Kurkdroog
West- en Zuid-Europa kampen op dit moment met extreme droogte. Maar hoeveel heeft die droogte nu te maken met het veranderende klimaat?
Planten kunnen horen
Planten zijn mogelijk in staat het geluid van stromend water of knabbelende insecten te detecteren.
Hoe de flamingo op één poot slaapt
De truc met de dode flamingo leert dat op één poot slapen weinig energie kost.
Zo veroverde de huiskat de wereld
Een genetische analyse onthult hoe de wilde kat in onze huiskamers terechtkwam.
Ozongat triggert tropische regens
Het gat in de ozonlaag mag dan langzaamaan weer dichtgroeien, het effect op weer in en wind in de Stille Oceaan is er nog steeds.