Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
1,5 graden-grens is al in zicht
De omkering van een meteorologische oscillatie in de Stille Oceaan zal de opwarming van het klimaat het komende decennium mogelijk nog versnellen.
Zo klinkt het klimaat
Wetenschappelijke resultaten omzetten naar muzieknoten helpt om de data beter te begrijpen en om tot diepere inzichten te komen.
Wilde paringsstrijd tussen twee rivaliserende inktvissen gefilmd
Voor het eerst werd een gevecht tussen twee rivaliserende mannelijke inktvissen gefilmd. Nooit eerder werd zo’n gedrag waargenomen buiten een aquarium.
Christendom en steden maakten kip modern
Omstreeks 1000 na Christus steeg de consumptie van kip in Noord- en West-Europa spectaculair. Een gevolg van de verstedelijking, én van de invloed van de benedictijnen.
Vogelachtige dino had ‘moderne’ veren
Maak kennis met de Jianianhualong tengi, een vogelachtige dinosauriër die 125 miljoen jaar geleden rondliep tijdens het Krijt. De nieuw beschreven soort is voorlopig de vroegste link tussen vogels en vogelachtige dinosauriërs.
Bonobo dichter bij mens dan chimpansee
Post mortem-onderzoek op zeven bonobo’s van de Antwerpse zoo leert dat de mensapen anatomisch gezien sterker lijken op ons dan op chimpansees.
Bron van “bloedwatervallen” ontdekt
De “bloedwatervallen” in de antarctische Taylorgletsjer getuigen niet van een gruwelijk bloedbad hogerop. Het gaat om smeltwater dat gekleurd is met ijzeroxide of roest.
Daarom geven sommige paddenstoelen licht
Het lichtgevende mechanisme blijkt hetzelfde als bij lichtgevende insecten, bacteriën en vissen.
Onze stamboom in een bodemstaal
Fossiele overblijfselen zoals beenderen zijn niet noodzakelijk om menselijke evolutie te bestuderen. DNA uit een bodemstaal volstaat.
‘De invloed van Monsanto is beperkt’
Agroreus Monsanto knoeide met onderzoek dat de veiligheid van het herbicide glyfosaat moest aantonen. Het bedrijf lijkt daarmee slechts een beperkte impact te hebben gehad op de markttoelating voor het product.
Deze rups ‘eet’ plastic zakken
Wetenschappers ontdekken een rups die polyethyleen afbreekt.
Hoopgevende knik in bijensterfte
Bijna negen op de tien bijenvolken in Nederland hebben de winter overleefd. Dat is een hoopgevend cijfer. Al is er nog werk aan de winkel voor de honingbij gered is.
De impact van rondreizende soorten
Het veranderende klimaat stuurt meer en meer soorten op wandel. En dat belangt ons meer aan dan je zou denken.
Hoe de naakte molrat ‘in een plant verandert’
De naakte molrat overleeft zuurstofgebrek met plantentechniek.
Golfstroom maakt van Noordpool een plasticstort
Plasticafval uit West-Europa en Noord-Amerika wordt door Atlantische stromingen noordwaarts gestuurd, waar het niet meer weggeraakt.
Onstopbare schimmel bedreigt Europese salamanders
Volgens een nieuwe Belgisch-Zwitserse studie kan de gevreesde salamanderschimmel Batrachochytrium salamandrivorans in de komende jaren een ware slachting aanrichten.
Onmogelijke dierenliefde
Een natuurfotograaf legde onlangs een irreël tafereel vast op het Yakushima-eiland in Japan: een intiem moment tussen een aap en een hert. Seks tussen onverwante wilde diersoorten is extreem zeldzaam. Waarom doen ze het?
De terugkeer van de wilde kat
Verdwenen roofdieren maken hun comeback in België. Eos trok naar de Ardennen, en trof er een wilde kat aan.