De tijgermug (Aedes albopictus) is een belangrijke overdrager van ziekteverwekkers. De tropische mug werd in de zomer van 2022 meermaals gespot in België. Vindt de mug in onze regio een nieuwe thuis? Dat is volgens entomoloog Isra Deblauwe (Instituut voor Tropische Geneeskunde) dé vraag voor 2023.
De tijgermug (Aedes albopictus) is een belangrijke overdrager van ziekteverwekkers. De mug verspreidde zich de voorbije decennia vanuit Zuidoost-Azië naar Zuid- en intussen ook West- en Centraal-Europa. Hun eitjes kunnen tegen droogte en koude, en overleven zo lange transporten. We vonden tussen 2007 en 2020 sporadisch tijgermuggen op luchthavens, importbedrijven en grote parkings langs snelwegen. Aanvankelijk ontdekten we vooral eitjes of larven op deze zogenaamde importplaatsen, maar sinds 2018 zien we ook volwassen steekmuggen die ons land binnenkomen door mee te liften met (vracht)wagens.
Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, monitort de aanwezigheid van de tijgermug via de website www.muggensurveillance.be. Daar kunnen burgers observaties van tijgermuggen melden door foto’s op te laden. Sinds de lancering van de site op 30 mei, werden er op twaalf locaties tijgermuggen gespot. Op twee locaties was er duidelijk overlast in verschillende tuinen en vonden we de tijgermug tot op tweehonderd meter van het oorspronkelijke meldpunt. België zit dus sneller dan verwacht middenin het noordelijke invasiefront van de tijgermug.
In augustus 2022 ontdekten burgers tijgermuggen in onder meer Lebbeke en Wilrijk. Tijdens het opvolgen van de steekmuggen, werden in verschillende tuinen zowel eitjes, larven, poppen als volwassen exemplaren gevangen. De Vlaamse overheid (ANB, Agentschap voor Natuur en Bos) zette een biologische bestrijdingscampagne op in september 2022. Maar de tijgermug is slim en legt net vóór het einde van het muggenseizoen, eind augustus en september, eitjes die overwinteren en pas de volgende lente uitkomen. Het is dus belangrijk om de situatie in het voorjaar op te volgen. Als we tijgermuggen vinden, kan dit een eerste aanwijzing zijn dat de tijgermug in België overwintert. Het wordt sowieso een grote uitdaging om de opmars van de tijgermug te vertragen. Hiervoor zijn een gedegen plan en de nodige middelen nodig. Dit ontbreekt nu.