Natuurwetenschappen
Wij eisen een vrije en toegankelijke wetenschap
Dat we ooit van deur tot deur zouden gaan met On the Origin of Species onder de arm, grapte ik op Facebook, nadat ik een Jehova-getuige een half uur aan de deur had gehad. Zover zijn we nog niet, maar het lachen vergaat toch sneller dan gedacht: nu zaterdag maken mensen in meer dan 500 steden over de hele wereld een vuist voor wetenschap.
Mooie wetenschap
De Wellcome Image Awards bekronen elk jaar de mooiste wetenschappelijke beelden. Wij selecteerden een top vijf.
Vooral neustip, lippen en ooghoek erven we van onze ouders
Dat we ons uiterlijk – en zeker ons gezicht – voor groot stuk meekrijgen van onze ouders, is nogal wiedes. Maar welke gelaatskenmerken vooral genetisch zijn bepaald, dat wordt nu pas duidelijk.
6 redenen om mee te stappen in de March for Science
Op 22 april verzamelen wetenschappers en vrienden van de wetenschap in Brussel en Amsterdam om het belang van wetenschap te benadrukken.
Wij eisen nuance
Op 22 april, de internationale dag van de aarde, trekken wetenschappers wereldwijd de straat op. Ook Sylvia Wenmackers protesteert mee. In dit opiniestuk verdedigt ze waarom.
Hoe ziek is het kankeronderzoek?
De affaire rond de Leuvense kankerexpert Stefaan Van Gool doet vragen rijzen over de betrouwbaarheid van kankeronderzoek. Zijn bedenkelijke studies een uitzondering of een structureel probleem?
Brief van de president van de Society for Research in Child Development
De president van de bekende internationale organisatie voor ontwikkelingswetenschap betreurt de Amerikaanse machtswissel en roept op tot actie.
Bacteriën beschermen zich al langer met Crispr
Terwijl genetici de knip- en plakmethode nog maar pas onder de knie hebben, gebruiken micro-organismen ze al miljoenen jaren om virussen zo snel mogelijk te herkennen en uit te schakelen.
Dieter Blancquaert wint publieksprijs Eos Pipet 2016
De Gentse bioloog Dieter Blancquaert sleepte gisteren de publieksprijs van de Eos Pipet 2016 in de wacht. Zowel in een online poll als tijdens een publieksevent in Gent kreeg hij de meeste stemmen achter zijn naam.
Water rondpompen zonder… pompen? Het kan!
Bij een debiet van enkele milliliter per seconde heeft water geen drukverschil meer nodig om doorheen een buisje te vloeien.
Fraudeurs welkom
Tientallen wetenschappelijke tijdschriften boden ‘Dr. Fraude’ – een fictieve, ongekwalificeerde wetenschapper – een zitje in de redactionele raad aan.
Yves Meyer, de vader van de wavelets
Vandaag kende de Noorse Wetenschapsacademie de vijftiende Abelprijs toe aan Yves Meyer. Een inhoudelijk portret van zijn verwezenlijkingen.
Yves Meyer ontvangt de 15de Abelprijs
De Abelprijs voor wiskunde gaat naar de Franse Yves Meyer.
Eén ei is geen ei
In het post-truth-tijdperk worden wetenschappelijke feiten al eens tot meningen gereduceerd. Plots wordt vaccineren een omstreden onderwerp.
Een kristal van tijd
Deeltjes die niet netjes geordend zijn in een ruimtelijk rooster, maar in de tijd: bizar genoeg is het geen sciencefiction.
Synthetische bakkersgist weer stapje dichterbij
Een internationaal team van genetici is erin geslaagd vijf van de zestien chromosomen van een gistcel volledig kunstmatig in het lab te fabriceren.
Psychologen willen data boven tafel
Leuvense psycholoog springt in de bres voor meer transparantie, en botst met vakblad.
Een metamateriaal voor geluid
Na materialen die lichtgolven manipuleren hebben ingenieurs nu ook een methode ontwikkeld om de gekste dingen te doen met geluidsgolven.