Natuurwetenschappen
Video gaat 'bacterieel'
Wetenschappers slaan foto’s en videobeelden met genbewerking op in het DNA van bacteriën.
Game of nanoparticles
Daor cell morghūlis! No cell must die. Hoe kom je te weten of je fluorescente nanodeeltjes toxisch zijn voor cellen? Ontdek het nu.
Wiskunde: ons geheime wapen om ziekte te bestrijden
Wiskunde is een belangrijk wetenschappelijk wapen om enkele prangende vragen in de medische, biologische en ecologische wetenschap te beantwoorden.
Het tapijt van Sierpiński
Kunst en wetenschap zijn abstracte begrippen, maar wat gebeurt er als je een kunstenaar en een wetenschapper laat samenwerken aan een concreet project? Chaos gegarandeerd, maar komen er ook mooie dingen uit? Lees en oordel zelf.
The road trip: it's a wrap
Road Trip! Maar waar voert de reis ons heen? Ontdek het nu.
De vaas van de Sluse
Veel drinken is de boodschap, bij warm weer. En zorg ervoor dat je steeds drinken bij je hebt. Daarvoor is een niet al te zware beker die je kan vullen met oneindig veel water uitermate geschikt. Een wiskundige kijk op de zaak.
Chinezen verpulveren record kwantumverstrengelen
Chinese fysici zijn erin geslaagd een ‘spookachtige interactie op afstand’ te creëren tussen een satelliet en een grondstation.
Als atomen bestaan uit lege ruimte, waarom lijken objecten dan vast?
Waarom kunnen onze vingers niet door de lege ruimte in atomen bewegen? En waarom schijnt er geen licht tussen deze gaten door?
Duizend bodembacteriën geven genoom prijs
In een handje zand zitten meer bacteriën en microben dan er sterren zijn in onze Melkweg. Toch weten we nauwelijks iets over hun genetische samenstelling. Daar komt nu langzaamaan verandering in.
We got one!
Hoe meet je de grootte van fluorescerende nanodeeltjes? En hoe word je doctoraatsstudent? Ontdek het nu.
Let's get the PhD done
Hoe meet je de optische vingerafdruk van fluorescerende nanodeeltjes? Ontdek het nu.
Een weegschaal voor sterren
Honderd jaar na de algemene relativiteitstheorie hebben astronomen voor het eerst een ‘Einsteinring’ rondom een andere ster dan de zon waargenomen.
Gotta train them all!
Hoe groei je cellen voor onderzoek? Ontdek het nu.
Thee drinken beïnvloedt vrouwelijk DNA
Veranderingen in het DNA kunnen verschillende oorzaken hebben. De laatste die aan het rijtje werd toegevoegd, is thee drinken.
Bacteriën maken uranium
Uranium, de grondstof voor kernreactors, wordt doorgaans uit diepliggende ertslagen gewonnen. Maar uranium kan (net als steenkool) ook gevormd worden als biologisch afbraakproduct.
Zaadcel zwemt met ‘zelforganiserende’ staart
Het flagellum of het zweepstaartje waarmee een spermacel zich voortbeweegt, bestaat uit semi-onafhankelijke filamenten die elk een deel van het werk doen.
Mummies geven genetische geheimen prijs
Duitse genetici hebben aangetoond dat je tóch betrouwbaar DNA-onderzoek kunt doen naar de gemummificeerde resten van de Oude Egyptenaren. Ondanks de eeuwenlange blootstelling aan hitte, vocht (in de graftombes) en chemicaliën gebruikt tijdens het mummificatieproces.
Opgepast met CRISPR!
Knippen en plakken met DNA doe je uiteraard best heel zorgvuldig. Maar zelfs op plaatsen waar je het niet verwacht kan de revolutionaire gentechniek voor complicaties zorgen.