Natuurwetenschappen
7 feiten over CRISPR-Cas9 en menselijke genoombewerking
Genoombewerking (genome editing) is een veelbelovende manier om ziekmakende genetische mutaties te repareren, maar de techniek roept ook ethische en maatschappelijke vragen op.
Waarom Albert Einstein zo belangrijk is
In de afgelopen honderd jaar hebben Einsteins ideeën onze wereld onomkeerbaar veranderd. Het is bijna onvoorstelbaar dat één enkele mens alleen door na te denken zoveel impact kan hebben.
'Spookachtige invloed op afstand' bestaat wel
Wetenschappers van de TU Delft hebben aangetoond dat de 'spookachtige invloed op afstand', die Einstein weigerde te aanvaarden, echt bestaat.
‘Nieuwe CERN-detector kan onze methode gebruiken’
Metamaterialen zijn kunstmatige materialen met ongewone – zeg gerust: bizarre – elektromagnetische eigenschappen. Ze kunnen namelijk lichtstralen ombuigen en een andere richting op sturen. Vincent Ginis ontwierp een metamateriaal dat deeltjesversnellers aanzienlijk gevoeliger maakt.
Nobelprijs Chemie bestrijdt DNA-schade
De Nobelprijs Chemie gaat naar drie biochemici die mechanismen achter DNA-schade ontrafelden. Dat soort schade speelt een grote rol bij veroudering en kanker.
Spookdeeltje valt opnieuw in de prijzen
Voor de vierde keer al gaat de Nobelprijs Fysica naar neutrino-onderzoek. Dankzij twee reusachtige detectoren – een in Japan en een in Canada – weten we nu dat de meest ongrijpbare deeltjes in het universum tóch massa hebben.
Nobelprijs Chemie voor trio DNA-onderzoekers
Dit jaar gaat de Nobelprijs voor de Chemie naar het trio Tomas Lindahl, Paul Modrich en Aziz Sancar. Ze brachten op moleculair niveau in kaart op welke manier onze cellen beschadigd DNA herstellen en genetische informatie bewaren.
Ontdekkers neutrinomassa krijgen Nobelprijs Fysica
De Nobelprijs voor de Fysica gaat naar de Japanner Takaaki Kajita en de Canadees Arthur B. McDonald. Ze krijgen die eer voor hun ontdekking van neutrinoschommelingen.
Zo knutsel je een dino uit een kip, en ander bekroond onderzoek met een hoek af
Vannacht werden de alternatieve Nobelprijzen uitgereikt. Vielen onder andere in de prijzen: biologen die een kip een dino lieten imiteren en Nederlandse taalwetenschappers die ontdekten dat het woordje 'Huh?' in alle talen voorkomt.
Genen Inuit aangepast aan extreme kou
De Inuit bevolking van Groenland heeft een specifieke combinatie van genen verkregen waardoor ze bestand zijn tegen een vetrijk dieet, nodig vanwege het extreem koude klimaat.
Radium, made in Belgium
België, land van chocolade en bier? In de jaren twintig en dertig was ons bekendste exportproduct radium, uit een fabriek in het Kempense Olen. De erfenis van dat radioactief verleden is nog steeds niet helemaal opgeruimd.
Nederlanders zijn lang en slank dankzij hun genen
Inwoners van verschillende Europese landen hebben vaak ook een verschillende lengte en gewicht. Die verscheidenheid heeft een genetische basis.
Wiskundige mijmeringen bij een badkamer
Over allerlei soorten betegelingen.
Belgen poetsen zonnevlekkengetal op
Wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht hebben het "langstlopende wetenschappelijk experiment" herbekeken.
Zo zetten meisjes één X-chromosoom uit
Slechts één van de X-chromosomen in vrouwelijke cellen is actief. Wetenschappers zouden graag weten hoe de cel dat klaarspeelt, onder meer om mensen te helpen bij wie het misgaat.
Mysterieus Weyl-fermion na 85 jaar geïdentificeerd
De deeltjes zouden de rol van elektronen kunnen overnemen en hypersnelle elektronische circuits mogelijk maken – interessant voor kwantumcomputers.
Waar gaat regenwater naartoe?
Dat komt in de oceanen terecht, luidt het gevoelsmatige antwoord. Maar dat geldt voor slechts een kwart van de neerslag. Wat gebeurt er met de rest?
Wetenschappers ‘hacken’ darmbacterie
Wetenschappers zijn erin geslaagd om een veel voorkomende darmbacterie nieuwe eigenschappen te geven en in de darm van een muis te herintroduceren.