Natuurwetenschappen
Vanille uit hout
KU Leuven-onderzoekers toveren afvalstoffen uit de hout- en papierindustrie om tot nieuwe bouwstoffen.
Deeltjesversneller draait weer op volle toeren
De Large Hadron Collider in Genève is opnieuw actief. Doorheen de beroemde, 27 kilometer lange deeltjesversneller vliegen weer protonen aan bijna de lichtsnelheid.
'De speltheorie is universeel, dat maakt haar zo mooi'
Afgelopen weekend overleed de beroemde wiskundige John Nash (86). Enkele jaren geleden ontving hij een eredoctoraat van de UAntwerpen, en Eos was daarbij.
De man die bijna Belg was
Eugène Catalan is een minder bekende naam onder de wiskundigen, en toch heeft hij zijn stempel gedrukt, o.a. met de getallenrij van Catalan, de constante van Catalan en het vermoeden van Catalan.
Spinnen versterken web met grafeen
Spinnen besproeien met water dat grafeen bevat, is genoeg om hun web sterker te maken.
Surfen op de wolken
Gisteren waren deze wolken te zien. Heeft u zich ooit afgevraagd hoe ze ontstaan? Onze weerman Tom Elegeert legt het uit.
Help, ik zie overal fysica!
Natuurkundige Sylvia Wenmackers over licht en kleuren.
Hoe betrouwbaar is de buienradar?
De Buienradar. Wie gebruikt de populaire online weervoorspeller niet bij het plannen van een fietstochtje, barbecue of een uitje naar zee. Hoe betrouwbaar zijn de weersvoorspellingen?
50 jaar hitlijsten: wat leert de wetenschap?
Dat hiphop anno 1991 de allergrootste kentering inluidde, en The Beatles en The Rolling Stones toch niet zo revolutionair waren als gedacht.
Exploderende batterij
Onderzoekers hebben voor het eerst op camera vastgelegd wat er met lithium-ionbatterijen gebeurt als ze oververhitten.
Rode smurrie op Zuidpool verklaard
Onder een grote, droge vallei op Antarctica zit een grote hoeveelheid microbieel zout water verscholen. Dat blijkt uit elektromagnetisch helikopteronderzoek.
Magmakolos voedt Yellowstone-vulkaan
De beruchte supervulkaan onder het Amerikaanse Yellowstone-park wordt ‘gevoed’ door een enorm magmareservoir, dertig kilometer onder de grond.
Chinezen modificeren menselijke embryo’s
Chinese wetenschappers hebben gedaan wat weinig andere onderzoekers omwille van ethische bezwaren durven: menselijke embryo’s genetisch modificeren.
Relativiteitstheorie Einstein viert 100ste verjaardag
De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat de theorie een van de meest geniale en elegante beschrijvingen is die de natuurkunde ooit heeft gekend.
In de ban van de ring: hoe een ellips en een hyperbool een perfect koppel vormen
Vanuit welke punten zie je een ellips als een cirkel? Onwaarschijnlijk maar waar: vanuit de punten van een hyperbool! Een reden om even wat tijd te steken in de beroemdste krommen uit de wiskunde: de kegelsneden, en de rol die de wiskundige Germinal Dandelin hierbij heeft gespeeld met zijn Belgische stelling.
1 april: van snorkelen met katten naar tonijnlolly's
Ook in wetenschapsland slaan ze vandaag enkele aprilvissen aan de haak. De leukste op een rij.
Drone gidst ons door CERN
Een onbemand vliegtuigje heeft het interieur van bekende onderzoekscentrum gefilmd.
Waarom er meer jongens geboren worden
Meisjes en jongens starten in gelijke aantallen, maar bij zwangerschap van een meisje is het risico op een miskraam groter.