Natuurwetenschappen
Gist krijgt ‘kunstchromosoom’
Nieuwe mijlpaal in de synthetische biologie: wetenschappers plaatsen met succes een volledig kunstmatig samengesteld chromosoom in een gistcel.
‘Mijn onderzoekers hamsterden Playstations’
MRI, PET, SPECT. Met medische scanners worden levens gered. Achter die krachtige toestellen zit even krachtige en complexe wiskunde. Harrison Barrett leverde sinds begin jaren zeventig het fundamentele denkwerk voor de radiologie.
Korte telomeren, korte lontjes
Mannen met korte telomeren – wat wijst op verouderde cellen – kunnen minder goed om met stress en raken snel geagiteerd.
Nieuw leven voor gentherapie
Eind jaren ’90 kreeg het klinisch onderzoek naar gentherapie rake klappen. Vandaag lijkt de techniek klaar voor het ziekenhuis. Uit Scientific American.
Mineraal bewijst bestaan van onderaardse oceanen
Een minuscule hoeveelheid van een waterhoudend mineraal bewijst dat er zich 500 kilometer onder onze voeten een enorme massa water bevindt.
Pi-kuikentje trakteert op pi-dag
Vrijdag 14 maart is het weer pi-dag. En ook dit jaar gaat deze wiskundige feestdag niet onopgemerkt voorbij dankzij wiskundige Dirk Huylebrouck, alias ‘Professor Pi’.
Nieuwe griepvoorspeller leert uit het verleden
Een nieuw computermodel zou de evolutie van het griepvirus kunnen voorspellen. 45 jaar aan verzamelde gegevens helpen daarbij. Een belangrijke ontdekking, die wellicht voor betere griepvaccins kan zorgen.
Uitgeverijen trekken meer dan 120 fake papers terug
Twee grote uitgeversbedrijven moeten meer dan 120 papers terugtrekken die door een computerprogramma werden gegenereerd en vol nonsens staan. Dat meldt Nature.
Celbioloog sjoemelde met afbeeldingen
Een oud-medewerker van de Universiteit Utrecht heeft zich schuldig gemaakt aan wetenschapsfraude. Hij heeft gegevens gefabriceerd en die gepresenteerd als werkelijke onderzoeksbevindingen.
Ritsen: is laat invoegen beter?
Vanaf 1 maart moeten alle Belgen verplicht ritsen. Waarom is laat invoegen beter? Netwerkingenieur Wouter Rogiest (UGent), gespecialiseerd in wachtlijntheorie, laat er zijn licht over schijnen. Moeder, waarom ritsen wij?
Kiezels zijn eerst rond, dan pas klein
Een team geofysici heeft achterhaald waarom rivierkiezels klein en rond zijn. Hun bevinding kan ons misschien iets bijleren over de oude rivieren op Mars.
Geologisch wonder op de curlingbaan
Alle Olympische curlingstenen zijn gemaakt uit graniet afkomstig van één petieterig Schots eilandje.
Nanomotor raast door levende cel
Het lijken wel gloeiwormen, maar de razendsnel bewegende 'beestjes' in deze video zijn nanomotoren in een levende cel.
Kunst dateren dankzij Koude Oorlog
Voor het eerst dateerden fysici een schilderij aan de hand van de ‘bomb peak’-curve: een koolstofpiek rond 1960, veroorzaakt door massaal veel kernproeven.
Het eerste geblaf
Waar en wanneer hond en mens voor het eerst samenwerkten blijft tot op vandaag onduidelijk. Een duik in de geschiedenis leert ons dat de ijstijd misschien verantwoordelijk is voor die verwarring.
DNA-geknutsel voor genetisch gewijzigde aap
Chinese wetenschappers hebben voor het eerst apen genetisch gemodificeerd aan de hand van een veelbelovende methode, die toelaat om kleine stukjes DNA te knippen en te plakken.
Hoe ons brein taal ontcijfert
Als we iemand horen spreken, filteren onze hersenen daar automatisch en vliegensvlug de kleinste klankverschillen uit.
Nano: megagiftig?
Nanodeeltjes worden steeds vaker gebruikt in consumentenartikelen maar onderzoek naar hun toxiciteit zit nog in de kinderschoenen. Dat betekent niet dat we ze moeten afzweren.