Natuurwetenschappen
Drie artikelen frauderende reumatoloog teruggetrokken
Het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC) laat nog twee wetenschappelijke publicaties terugtrekken van Belgisch reumatoloog A.S. wegens fraude.
De penetratie van moeilijke doelwitten. Een spoedcursus in kwantumcomputers
Meer en meer horen we het woord `kwantumcomputer'. Een beetje uitleg.
Hiv-wapen doodt besmette cellen
Een experimentele behandeling tegen hiv werpt alvast haar vruchten af in het lab.
'KU Leuven-psycholoog manipuleerde opzettelijk data'
Commissie universiteit oordeelt dat W.B. wel degelijk wetenschapsfraude pleegde. Ook tweede artikel dat gebruik maakte van gemanipuleerde dataset intussen teruggetrokken.
'De hype rond genen, cellen en hersenen'
De ‘nieuwe biologie’ maakt alweer 20 jaar de dienst uit in de genetica en de hersenwetenschap. Maar heeft zij haar beloften waargemaakt? En wie heeft er baat bij miljarden opslokkende ondernemingen als het Human Genome Project? Hilary en Steven Rose schreven er een boek over.
Schaliegas: boren of niet?
In België en Nederland gaan voor- en tegenstanders van schaliegas al in de clinch om, ocharme, één proefboring – die er eigenlijk geen is.
2013: Paradoxaal jaar voor de wetenschap
Terwijl het debat over de hoge publicatiedruk bij wetenschappers losbarstte, kreeg de ‘trage’ theoreticus François Englert de Nobelprijs Natuurkunde.
Britse codekraker krijgt alsnog gratie
De Britse oorlogsheld en computerpionier Alan Turing heeft alsnog postuum eerherstel gekregen. In 1952 werd hij veroordeeld tot chemische castratie voor zijn homoseksualiteit.
De val van de lotto
Het resultaat van de Lotto-trekking wordt bepaald door zeven genummerde balletjes, die telkens volgens dezelfde procedure in draaiende trommels vallen. Maar een wiskundige berekening levert resultaten op die twijfel doen zaaien. Is het Lotto-mechanisme wel perfect willekeurig?
Genetische foutjes voorbode van schizofrenie
Mogelijke link tussen mutaties die dyslexie of dyscalculie veroorzaken, en schizofrenie en autisme.
Aardbeien meten luchtkwaliteit
In Antwerpen worden komend voorjaar aardbeiplantjes ingezet als meetstations voor fijn stof. Het is de eerste keer dat dergelijke biomonitoring op zo’n grote schaal wordt toegepast.
Geen plagiaat in publicaties criminoloog Van Calster
In de wetenschappelijke publicaties van criminoloog Patrick van Calster is in de periode dat hij aan de universiteit van Groningen en van Leiden werkte geen plagiaat aangetoond.
Vulkanisch onweer in het lab
Een miniatuuur vulkaanuitbarsting in het lab verduidelijkt waarom vulkanen onweer aantrekken.
Een kale kermis in Stockholm
Eos-medewerker Senne Starckx trok naar Stockholm om met te zien hoe voor het eerst in de geschiedenis een Belg de Nobelprijs voor Natuurkunde mocht ontvangen. Maar wat een onvergetelijke persreis had moeten worden, liep af op een sisser.
François Englert ontvangt zijn Nobelprijs
François Englert heeft als eerste Belg ooit de Nobelprijs voor Fysica ontvangen. Hij kreeg de medaille samen met de Brit Peter Higgs tijdens een ceremonie in de Zweedse hoofdstad Stockholm.
'Afschaffen giscorrectie maakt examens niet eerlijker'
Giscorrectie als verbetermethode vervangen door 'standard setting' maakt meerkeuze-examens niet eerlijker, rekenden doctoraalstudent Thomas Demoor en prof. Joris Walraevens van Universiteit Gent uit op de Eos-website.
Mannen domineren wetenschap nog steeds
Een analyse van ruim vijf miljoen wetenschappelijke artikelen wijst uit dat er een grote kloof gaapt tussen mannen en vrouwen als het gaat om auteurschap en citaties. Dat geldt ook voor België en Nederland.
Wie wint de Eos-prijs 2013 voor beste scriptie?
Stem op de vijf genomineerden van de EOS-prijs voor beste bètascriptie.