Natuurwetenschappen
Recordpriemgetal telt 17 miljoen cijfers
Vrijwillige priemgetallenspeurders hebben het grootste priemgetal tot nu toe ontdekt. Het getal telt meer dan 17 miljoen cijfers.
Kijken naar het onzichtbare
Een nieuwe videotechniek kan subtiele veranderingen – zoals het sporadisch verkleuren van onze huid – zichtbaar maken.
Het DNA van de duif
Wetenschappers brengen genoom van de duif in kaart.
We Are Stardust
Wetenschapspopularisator Lieven Scheire brengt in zijn maandelijkse column in Eos een ode aan zijn grote voorbeelden die de mensen in de straat met wetenschap wisten te begeesteren.
Miljard euro voor hersen- en grafeenonderzoek
Maar liefst 1 miljard euro gaat er naar wetenschappelijke onderzoeken over een supercomputer die de werking van de hersenen nabootst en een project over grafeen.
DNA: opslagmedium van de toekomst?
Europese wetenschappers ontwikkelden een bijna foutloze manier om informatie op te slaan in DNA.
Rotterdams onderzoek vogelgriep mag hervat worden
De onderzoekers hadden een vogelgriepvirus gemaakt dat eenvoudig en snel kan overspringen van zoogdier op zoogdier, dus ook van mens naar mens.
Tegendraadse supergel smelt in de koelkast
Nederlandse onderzoekers hebben een kunststof ontwikkeld die een nagenoeg perfecte kopie is van natuurlijke eiwitten in levende cellen.
#mijnlab: de werkplek van de wetenschapper
Eos roept wetenschappers op een foto van hun werkplek te tweeten of te facebooken met #mijnlab. Zo krijgen we een unieke blik achter de universiteitsmuren en labdeuren.
Boosten jonge bollebozen later de economie?
Goede resultaten op internationale PISA-test ook goed voor economie later?
Atoomklok koppelt tijd aan massa
Een nieuw type atoomklok koppelt de massa van een cesiumatoom aan de tijd.
Campagne wil geneesmiddelen onderzoek boven water
Wetenschappers en ngo's lanceren een petitie om alle klinische studies te publiceren. Vandaag blijven ongewenste resultaten vaak in de lade liggen.
Nieuwe overlevingsstrategie bacteriën ontdekt
Onderzoekers vonden een nieuwe manier waarop bacteriën weten te overleven te midden van antibiotica. Het onderzoek kan belangrijk worden in de strijd tegen resistente bacteriën.
De wereld is wiskunde
Wiskunde is door mensen bedacht en lijkt weinig op de echte wereld. Toch wordt wiskunde gebruikt om allerlei vragen uit de praktijk te beantwoorden.
Britse koningin onderscheidt fysicus Higgs
Koningin Elizabeth II heeft de natuurkundige Peter Higgs benoemd tot lid van de Orde van Companions of Honour, een select gezelschap van hoogstens 65 personen uit het Britse Gemenebest.
2012: Het jaar van de Deeltjes
Het wetenschappelijke hoogtepunt van 2012 is ongetwijfeld de ontdekking van het Higgs-boson. Maar er doken nog meer kleine deeltjes op, zoals het Majorana-fermion in Delft. Herbeleef het wetenschappelijke jaar 2012.
Frederik Soetaert wint Eos-prijs 2012 voor beste scriptie
Soetaert ontwikkelde een computerprogramma om warmtetherapie bij leverkanker te personaliseren. Dit kan leiden tot een betere prognose voor patiënten.
Vissen naar genen
FastFacts video over hoe cellen organen vormen.