Natuurwetenschappen
Britse koningin onderscheidt fysicus Higgs
Koningin Elizabeth II heeft de natuurkundige Peter Higgs benoemd tot lid van de Orde van Companions of Honour, een select gezelschap van hoogstens 65 personen uit het Britse Gemenebest.
2012: Het jaar van de Deeltjes
Het wetenschappelijke hoogtepunt van 2012 is ongetwijfeld de ontdekking van het Higgs-boson. Maar er doken nog meer kleine deeltjes op, zoals het Majorana-fermion in Delft. Herbeleef het wetenschappelijke jaar 2012.
Frederik Soetaert wint Eos-prijs 2012 voor beste scriptie
Soetaert ontwikkelde een computerprogramma om warmtetherapie bij leverkanker te personaliseren. Dit kan leiden tot een betere prognose voor patiënten.
Vissen naar genen
FastFacts video over hoe cellen organen vormen.
Piltdown-hoax blijft spannende whodunnit
Precies een eeuw geleden werden fossiele resten uit het Britse plaatsje Piltdown met veel bombarie toegeschreven aan de missing link tussen oeraap en mens. Het duurde bijna een halve eeuw voor de Piltdown-mens als hoax werd ontmaskerd. Maar wie was de vervalser?
Moleculaire materie in zeven miljard jaar geen spat veranderd
Experimenten met buitengalactisch alcohol tonen aan dat de verhouding tussen protonen en elektronen zeven miljard jaar geleden dezelfde was als vandaag.
DNA van prehistorische gist gereconstrueerd
Via algoritmes werd het oeroude DNA van gist voorspeld en daarna nagebouwd. Zo zagen wetenschappers hoe een oergen over 100 miljoen jaar muteerde tijdens het kopiëren.
Meer dan genen alleen
Uw leefstijl veroorzaakt blijvende genetische veranderingen. Epigenetisch veranderingen om precies te zijn; en die zijn misschien zelfs erfelijk.
Leuvens onderzoek opent nieuw perspectief voor behandeling Alzheimer
Onderzoekers hebben een nieuw doelwitmolecule blootgelegd voor de ontwikkeling van een behandeling tegen de ziekte van Alzheimer.
Legoblokken uit DNA
Wetenschappers hebben uit stukjes DNA nano-legoblokken gemaakt. Daarmee bouwden ze vervolgens meer dan honderd driedimensionale structuren.
Embryo's, de making-of
Hoe de Hox-klok ons ontwikkelt tot goed gevormde wezens.
‘Studie met gg-mais ondermaats’
De Franse studie die tumoren vond bij ratten op een dieet van genetisch gemodificeerde mais vertoont ernstige tekortkomingen, oordeelt de Europese voedselveiligheidsinstantie
Ook collega's Stapel krijgen ervan langs
Commissies-Levelt, -Noort en -Drenth stellen eindrapport naar de fraude van Diederik Stapel voor.
Wie wint Eos-prijs 2012 voor beste scriptie?
Wie van de vijf genomineerden mag volgens u de Eos-prijs 2012 krijgen?
Darm kiest favoriete inwoners
Het lichaam selecteert actief goedaardige darmbacteriën die helpen bij het verteren van voedsel of ons beschermen tegen ziekteverwekkers.
De ideale sinus in je relatie
Wiskundige modellen van relaties kunnen voorspellen welke relaties stabiel zijn en welke gedoemd zijn te mislukken.
De geneeskunde is ziek
Slecht opgezette studies, weggemoffelde onderzoeksresultaten, incompetente controle-instanties en een goed geoliede marketingmachine. Volgens de Britse arts Ben Goldacre zorgt dat alles ervoor dat de geneeskunde niet optimaal functioneert en de patiënten zijn daarvan de dupe.
Nederlanders investeren pak geld in topwetenschap
Het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) verdeelt 167 miljoen euro onder zes wetenschappelijke teams die de komende tien jaar onderzoek gaan doen naar onder meer kanker, nanotechnologie en de hersenen.