Psyche & Brein
Basis voor nieuwe therapieën voor ALS en fronto-temporale dementie ontdekt
Een Leuvens onderzoeksteam heeft eiwitten ontdekt die een rol spelen in ALS en fronto-temporale dementie. De bevinding kan de basis vormen voor nieuwe therapieën voor die ziektes.
Maakt gamen kinderen slimmer?
Bij kinderen die relatief veel gamen neemt het IQ gemiddeld meer toe dan bij andere kinderen, stelden Zweedse onderzoekers vast. Hoe zit dat?
Çağatay Aydin wint de publieksprijs van de Eos Pipet 2022
Neuroloog Çağatay Aydin (36), die onderzoekt welke neuronennetwerken bijdragen aan zelfherkenning, sleepte de publieksprijs van de Eos Pipet in de wacht. In een online poll kreeg hij bijna een derde van de meer dan drieduizend stemmen achter zijn naam.
Last van een winterdepressie? Dit gebeurt er in je brein
Onderzoek bij muizen toont aan hoe een specifiek gebied in de hersenen zich aanpast als de dagen korter worden.
Nog eentje dan
Waarom is de trek naar een welbepaald genotmiddel zo ontzettend moeilijk te weerstaan?
Neurowetenschappen voor, met, en door patiënten
Over hoe patiënten veel meer zijn dan de uiteindelijke doelgroep van wetenschappelijk onderzoek.
Paddo’s helpen verslaafden van drank af
De combinatie van psychotherapie en psilocybine vermindert het drankgebruik van mensen met een alcoholverslaving.
Wat fobieën ons leren over racisme
Professor psychologie Bram Vervliet (KU Leuven) legt uit waar angst voor spinnen en andere gevaarlijke dieren vandaan komt. Hij ziet ook hoe hedendaags racisme gelijkenissen vertoont met angst voor spinnen en wat we eraan kunnen doen.
Hersenen onder de loep
Wetenschappers aan drie VIB-onderzoekscentra bestuderen ons meest raadselachtige orgaan: het brein.
Babypraat is universeel
Overal ter wereld brabbelen ouders op een vergelijkbare manier tegen hun baby.
Verveling op school: oorzaken, gevolgen en wat we eraan kunnen doen
Wanneer we kinderen en jongeren vragen naar hun schooldag, krijgen we wel eens ‘Saai!’ als antwoord. In deze blogpost zoekt blogger Eline Camerman wat de oorzaak is van die verveling, of verveling op school een probleem is en hoe we verveling bij leerlingen kunnen verminderen.
Wetenschappers lokaliseren het bewustzijn in het brein
Volgens Japans onderzoek is het bewustzijn geconcentreerd in de buitenste laag en het centrum van de hersenen.
Ook springspinnen hebben wellicht een REM-slaap: ‘Het zou me niet verbazen als ze kunnen dromen’
Springspinnen bewegen tijdens hun slaap op een manier die doet denken aan de REM-slaap bij andere dieren. Die bevinding suggereert dat dromen misschien wel veel meer voorkomt in het dierenrijk dan tot nu toe werd gedacht.
Alle psychiaters zeggen ja tegen psychedelica, of niet?
Een behandeling met antidepressiva helpt niet alle mensen met een depressie. Daarom gaan onderzoekers op zoek naar alternatieve behandelingen, zoals het gebruik van ‘magic mushrooms’. Hoe veilig en effectief zijn die?
Hoe je brein onderscheid maakt tussen gekuch en dierengeluid
Ons brein maakt een onderscheid tussen de menselijke stem en omgevingsgeluid, zelfs als er inhoudelijk niets gezegd wordt. Amerikaans onderzoek toont hoe dat in zijn werk gaat.
Hoe bewust maken we onze eigen dood mee?
Hoe het voelt om dood te gaan zullen we pas echt weten als het zover is. Al krijgt de wetenschap wel steeds meer inzicht in wat er in de hersenen gebeurt rond het moment van overlijden. ‘We hebben de activiteit van het brein in het proces van doodgaan lang onderschat.’
Hoe woorden ons toch pijn kunnen doen
Onze hersenen zijn erg aangetrokken tot beledigingen, en dat zelfs na verschillende herhalingen. Dat blijkt uit Utrechts onderzoek. De wetenschappers noemen het effect “een mini lexicale klap in het gezicht”.
Zeven vragen en antwoorden over seksuele fetisjen
Waar we ’s nachts op kicken tussen de lakens is voor ieder van ons uniek. Toch zal de meerderheid eerder seksueel opgewonden geraken van borsten of van een geslachtsdeel, dan van voeten of sokken. Wat zegt de psychologie over die bijzondere seksuele voorkeuren?