Psyche & Brein
Waarom kan je beter Spaans als je 2 pintjes hebt gedronken?
Met een paar pintjes achter de kiezen, word je tong al snel wat losser: woorden blijven maar uit je mond rollen. En algauw bestel je in plaats van "twee pintjes" "dos cervezas por favor" of spreek je vlotjes Frans als een echte Parisien(ne). Prof dr. Stefanie Keulen is psycho- en neurolinguïst aan de VUB en testte het zelf uit. Santé!
“Je zegt beter niet dat iemand je beste vriend is”
BFF, framily, friendzone … Op sociale media vliegen de hashtags over vriendschap je om de oren. “Voor veel mensen zijn vrienden vandaag belangrijker geworden dan familie”, zegt vriendschaps-expert Beate Völker. Wie zijn onze vrienden? En als je niemand hebt, hoe vind je dan soulmates?
Het Sportkompas geeft richting zonder verplichting
In het opiniestuk 'Is het Sportkompas het noorden kwijt?' adviseert Rein Haudenhuyse waakzaamheid bij het gebruik van het Sportkompas in de schoolse context. Professor Matthieu Lenoir (UGent) reageert op het opiniestuk en verdedigt het Sportkompas.
Vasten kan helpen bij de behandeling van angststoornissen
Vasten kan het succes van blootstellingstherapie bij angststoornissen aanzienlijk vergroten. ‘Het is een veelbelovende, gemakkelijke, veilige en goedkope manier om de behandeling te versterken’, zegt experimenteel psycholoog Silvia Papalini (KU Leuven).
Magneten in de strijd tegen hersenaandoeningen
Bij de behandeling van hersenaandoeningen denk je niet meteen aan magneten. Toch kunnen magnetische eigenschappen gebruikt worden om de werking van de hersenen te beïnvloeden. Debby Klooster, onderzoeker aan de UGent, zocht uit welke patiënten daar baat bij hebben.
Waarom vertrouwen we op influencers voor gezondheidsadvies? ‘Ze claimen dat hun lichaam een waardevolle bron van kennis is’
De overheid en experts doen er alles aan om ons correct gezondheidsadvies te geven. Toch hebben sommige mensen meer vertrouwen in influencers, zoals bekende sporters. Historicus Jon Verriet onderzocht hoe dat komt.
Onderzoekers leggen een van de drijvende krachten achter de ziekte van Alzheimer bloot
Het eiwit tau speelt een centrale rol bij de ontwikkeling van alzheimer. Het was tot nu toe onduidelijk hoe tau precies aan de ziekte bijdraagt. Australische onderzoekers hebben een deel van dat mysterie opgelost.
Beroerte vermindert zin in sigaret
Hersenbeschadigingen aan specifieke netwerken vergemakkelijken het afkicken. Die kennis kan mogelijk worden ingezet ter preventie van verslavingen.
Minder stress en betere nachtrust dankzij lichaamsbeweging
Stress en slaap zijn verbonden en kunnen positief beïnvloed worden door lichaamsbeweging. Welk soort beweging heeft de beste impact op stress en slaap? Wat is het beste tijdstip om aan lichaamsbeweging te doen? PhD-onderzoeker Len De Nys onderzocht het en schreef er deze blog over.
Is het Sportkompas het noorden kwijt?
Met het Sportkompas wil de Vlaamse regering kinderen laten ontdekken welke sport het best bij hen past. Kan je met enkele tests wel bepalen of een kind talent heeft voor deze of gene sport? En wat moeten we daar vervolgens mee?
Ben jij uitgekeken op de nieuwsmedia?
Heel wat mediaprofessionals maken zich zorgen om het toenemend aantal burgers dat afhaakt van de traditionele nieuwsmedia of deze uitspuwen. Houdt dit een gevaar in voor de democratie? De opleiding journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel onderzoekt waarom mensen wantrouwig staan of afhaken. ‘Eenzijdigheid’ van de traditionele nieuwsmedia is dé weerkerende kritiek.
Hersenonderzoek en nanotechnologie: de kruisbestuiving die leidde tot NERF
Hoe het begon. Het ontstaan van NERF, wereldwijde koploper in hersenonderzoek die biologie met nanotechnologie combineert tot verbluffende innovaties.
Medicijnen voor Charcot-Marie-Tooth van het lab naar het ziekenhuis met Augustine Tx
De weg van fundamenteel onderzoek naar een levensveranderende therapie kan lang zijn. In het geval van de ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT) telt elke dag. Deze slopende ziekte gaat gepaard met spierzwakte, voetmisvormingen en zintuiglijke afwijkingen, veroorzaakt door een progressieve spierontzenuwing.
De mysteries van de ziekte van Alzheimer ontrafelen
Meer dan een eeuw nadat de Duitse psychiater Alois Alzheimer zijn eerste geval beschreef, blijft nog veel te ontdekken over de ziekte van Alzheimer. Zo is er nog geen effectieve therapie gevonden. Maar de toekomst ziet er rooskleurig uit. Twee VIB-professoren vertellen het lange verhaal van hun alzheimeronderzoek.
Tijdens corona viel je waarschijnlijk op een ander type partner
Val je op mannen met een zacht gezicht, of doet een vrouw met een sterke gelaatsuitdrukking jou blozen? Dan kon dit tijdens de coronacrisis wel eens anders zijn. Tijden van onzekerheid laten ons namelijk kiezen voor een partner met een traditioneel en stereotiep uiterlijk.
Een kijkje in de wereld van de reclassering
In Wij wensen u veel succes met uw verdere leven beschrijft reclasseringsmedewerker Herman van Lunen zijn pogingen om mensen aan de rafelrand van de maatschappij uit de problemen te houden.
Neuroloog Steven Laureys zet het belang van een goede nachtrust in de verf
Als er één onderwerp is waar iedereen over kan meepraten, dan is het wel slapen. Veel wetenschap komt daar meestal niet aan te pas, maar dat kan veranderen nu neuroloog Steven Laureys er een boek over heeft geschreven.
Twaalf minuten mindfulness per dag voor meer aandacht
‘De helft van je leven gaat aan je voorbij zonder dat je het in de gaten hebt. En waarom? Omdat je er niet met je aandacht bij was.’ Neurowetenschapper Amishi Jha pakt haar lezers vanaf de eerste pagina bij de kladden.